ΜΠΑΝΓΚΟΚ Με δάκρια στα μάτια τα τελευταία «κόκκινα πουκάμισα» επιβιβάστηκαν χθες σε λεωφορεία και ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής στις επαρχίες, αφήνοντας πίσω τους 83 συντρόφους νεκρούς και 1.800 τραυματίες, αλλά και μια Μπανγκόκ αληθινό πεδίο μάχης, με τουλάχιστον 40 καμένα κτίρια- ανάμεσά τους το χρηματιστήριο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ασίας που πυρπολήθηκε μετά την τελική έφοδο του στρατού στον οχυρωμένο καταυλισμό των εξεγερμένων.
Παρά τη φαινομενική ήττα τους και τη σύλληψη των περισσότερων ηγετών τους, πολλά μέλη του κινήματος επέμειναν ότι έχασαν μόνο την πρώτη μάχη ενός πολέμου που τώρα ουσιαστικά αρχίζει. «Κερδίσαμε! Κερδίσαμε! Τα “κόκκινα πουκάμισα” θα ξεσηκωθούν και πάλι» φώναξε μια γυναίκα από τους χιλιάδες αγρότες και μη προνομιούχους κατοίκους πόλεων που κατέβηκαν στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα το 2006 και απαιτώντας τη διενέργεια εκλογών.
Η γυναίκα αυτή ήταν ανάμεσα στις χίλιες γυναίκες και παιδιά που εγκατέλειψαν τον καταυλισμό: Ειδικές Δυνάμεις της αστυνομίας οδήγησαν τους «αμάχους» της εξέγερσης έξω από τον βουδιστικό ναό όπου είχαν βρει καταφύγιο εντός των ορίων του καταυλισμού. Τουλάχιστον έξι νεκροί διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στον ναό: όλοι έφεραν τραύματα από σφαίρες.
Παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι έχει ουσιαστικά πατάξει την εξέγερση των «κόκκι νων πουκαμίσων», η πολιτική σταθερότητα κάθε άλλο παρά έχει επιστρέψει στην Ταϊλάνδη. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας συνεχίστηκε και χθες στην Μπανγκόκ και σε 23 επαρχίες, ενώ θα παραταθεί και για όλο το Σαββατοκύριακο, αφού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση φοβάται την αναζωπύρωση των ταραχών στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά, όπου ο έλεγχος του στρατού είναι πολύ μικρότερος.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθούν άμεσα διώξεις στους ηγέτες των διαδηλωτών και θα στηθούν ειδικές δίκες-«εξπρές» για την καταδίκη τους.
«Η Ταϊλάνδη έχει γίνει μια βαθιά διχασμένη χώρα και, παρά το γεγονός ότι οι αναφορές σε εμφύλιο είναι πρόωρες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην κατασταλούν οι αναταραχές και η πολιτική βία» λέει ο Ντάνι Ρίτσαρντς , αναλυτής του Εconomist Ιntelligence Unit ειδικευμένος σε θέματα ΝΑ Ασίας. Οι αναλυτές θεωρούν πλέον «καμένο χαρτί» τον πρωθυπουργό Αμπχισίτ Βετζαζίβα και περιμένουν τη σύντομη αντικατάστασή του από τους πραγματικούς κυβερνήτες της χώρας, δηλαδή τον στρατό και την επιχειρηματική ελίτ.
Στην Μπανγκόκ, μια πόλη 15 εκατ. κατοίκων που φημίζεται για την κοσμοπολίτικη νυκτερινή ζωή της, οι δρόμοι είναι άδειοι και μόνο πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν, εκεί όπου συνήθως σύχναζαν οι ξένοι τουρίστες. Τα σημεία ελέγχου του στρατού επεκτείνονται σε μια ζώνη τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση οι βίαιες ταραχές των τελευταίων ημερών δεν θα ξεχαστούν όσο παραμένουν οι τρομερές εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων. «Μπορούμε να επιδιορθώσουμε τους δρόμους αμέσως, αλλά δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να επιδιορθώσουμε τις πληγωμένες καρδιές και τα πληγωμένα πνεύματα του κόσμου» είπε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Σουκχουμπχάντ Παριμπάτρα. 3 + 1 σενάρια για την επόμενη ημέρα
q 1. Επανάληψη των ταραχών Τα «κόκκινα πουκάμισα» αψηφούν τις εντολές των ηγετών τους και θα προχωρήσουν σε τοπικές εξεγέρσεις στην επαρχία, με επιθέσεις σε τράπεζες, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλα σύμβολα πλούτου και ισχύος. Ακολουθούν γενικευμένες συγκρούσεις με τον στρατό και την αστυνομία.
q 2. Ειρήνευση και εκλογές Η επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η συνεχής παρουσία των στρατιωτών στους δρόμους της Μπανγκόκ και των άλλων πόλεων, σε συνδυασμό με τη σύλληψη ηγετικών στελεχών των «κόκκινων πουκαμίσων» ηρεμεί τα πνεύματα. Προκηρύσσονται εκλογές.
q 3. Υπηρεσιακή κυβέρνηση Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, πραγματικός κυβερνήτης της χώρας, ίσως αποφασίσει να «θυσιάσει» τον σημερινό πρωθυπουργό Αμπχισίτ και να τον αντικαταστήσει με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα μοιράσει χρήμα στις εξεγερμένες επαρχίες εν όψει εκλογών.
q 4. Στρατιωτικό πραξικόπημα Με αφορμή κάποιες νέες (πραγματικές ή «κατασκευασμένες») ταραχές, ο στρατός θα αναλάβει και επισήμως την εξουσία επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο και τοποθετώντας μια ακόμη διορισμένη κυβέρνηση- για 78η φορά (!) μέσα στα τελευταία 88 χρόνια!