Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Γ. Παπανδρέου και στον κ. Αλ. Τσίπρα προκάλεσε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» η συζήτηση γύρω από τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σφοδρά κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί «να παριστάνει τον πρωθυπουργό» αν δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε στους έλληνες πολίτες, ενώ ο κ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε ότι «τα παρουσιάζει όλα μαύρα». Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έλαβε «πολύδύσκολες αποφάσεις» και ότι «κάποιες μάλιστα εμπεριέχουν την αδικία, αφού κλήθηκαν να πληρώσουν τα σπασμέναπολίτες που δεν έφεραν καμία ευθύνη ή έφεραν λιγότερες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση».

Αλλά διευκρίνισε: «Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου για να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα και μετά να αντιμετωπίσουμε το χρέος μας». « Ετσι », όπως τόνισε, «η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση της Ελλάδας και στη σωτηρία της- κι εμείς επιλέξαμε τη σωτηρία».

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα με περιστολές, αλλά «απαιτείται πρώτα απ΄ όλα ανάπτυξη». Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε με έμφαση στις κινήσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στις επαφές με ξένες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία, το Κατάρ, το Αμπου Ντάμπι, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Λιβύη κ.ά. «Βλέπουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν και θέλουμε αυτή την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία για να ανορθώσουμε το κοινωνικό κράτος» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα, στον οποίο είπε: «Θα περίμενα αντί να τα παρουσιάζετε όλα μαύρα και να προφητεύετε ότι όλα θα είναι μαύρα, να συμβάλλετε συστηματικά στην προσπάθεια που γίνεται και αντί να έχετε απλώς επαφές μόνο με άλλα κόμματα, να ερχόσαστε καμιά φορά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να δείξετε τις πραγματικές καλές προθέσεις σας και όχι απλώς τις αντιπολιτευτικές σας προθέσεις».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει «όσο είναι καιρός τα άδικα και εγκληματικά μέτρα», όπως και «το νομοσχέδιο διάλυσης του Ασφαλιστικού» και του ζήτησε να επαναδιαπραγματευτεί την ενσωμάτωση της χώρας στο γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος δανεισμού που αποφασίστηκε στην ΕΕ την 9η Μαΐου «απαιτώντας παράλληλα να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις».

«Να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα γιατί πολύ απλά δεν τα αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν τα δέχεται ο ελληνικός λαός, ο οποίος σε αυτή τη χώρα είναι κυρίαρχος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ διερωτήθηκε: «Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε απ΄ αυτά και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, έχω μια απορία:Αν λέτε και ισχύει αυτό, ότι δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτε, ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί παριστάνετε τον πρωθυπουργό αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτε;». Προειδοποίησε δε τον κ. Παπανδρέου: «Οση στήριξη και να έχετε από ΜΜΕ και από “μαϊμού” δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός βράζει, η κοινωνία βράζει και δεν μπορείτε να πάτε πολύ μακριά με την κοινωνία και τον λαό απέναντί σας».