Είναι νέοι και αγαπούν το θέατρο. Επιλέγουν έργα, τα σκηνοθετούν και θέλουν να τα παρουσιάσουν στο κοινό και στους επαγγελματίες συναδέλφους τους. Είκοσι εννέα θεατρικές ομάδες συγκεντρώνονται στο Επί Κολωνώ για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ off-off Αthens το οποίο διοργανώνεται για τρίτο συνεχές καλοκαίρι. Από τις 31 Μαΐου και ως τις 31 Ιουλίου, ανά διήμερο, περίπου 200 καλλιτέχνες θα δώσουν δείγματα της δουλειάς τους- ορισμένοι για πρώτη φορά.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον ηθοποιό της ομάδας ΝΑΜΑ της Ελένης ΣκόττηΔημήτρη Λάλο, ο οποίος θέλησε να μπολιάσει το θέατρο Επί Κολωνώ με νεανικές ομάδες κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν. «Σκεφτήκαμε όμως», λέει η Δάφνη Λαρούνη , που έχει την ευθύνη του off-off Αthens και μαζί με τη Σκόττη, τον Λάλο, τον Γιώργο Χατζηνικολάου και άλλους αποτελούν τον πυρήνα της ΝΑΜΑ, «ότι θα ήταν καλύτερο να οργανωθούμε για τους θερινούς μήνεςώστε να μείνει ζωντανό το θέατρο και μετά τις παραγωγές του χειμώνα».

Χωρίς επιλογή, αλλά με τη μορφή «show case», όπως λέει η κυρία Λαρούνη, παρέχουν τον χώρο, τον τεχνικό εξοπλισμό, την επικοινωνία με τα Μέσα. «Κάποιες ομάδες δεν έχουν έργο, το γράφουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή το παρουσιάζουν σε μορφή devise. Η φιλοσοφία η δική μας αλλά και η δική τους είναι να φανεί η δουλειά κάθε ομάδας». Με λιγότερο ή περισσότερο επαγγελματικές προδιαγραφές, οι νέοι καλλιτέχνες- ηλικίας από 25 ως 30 ετών – στοχεύουν κυρίως στην ανάδειξη της διαφορετικότητάς τους. Θέλουν να δώσουν το στίγμα τους και να ξεχωρίσουν. Δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσοι θα τα καταφέρουν. Προς το παρόν, και με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, το Επί Κολωνώ τονίζει ότι η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη.

Ο Νάσος Παπαστάθης και η Ζωή Ακαμιωτάκη εμφανίζονται για πρώτη φορά. Εχουν την ομάδα «Commedia di Τεχνη». «Πιστεύουμε στην commedia dell΄ arte και εντάσσουμε στοιχεία αυτού του είδους στην παράσταση που ετοιμάζουμε» λέει ο Νάσος Παπαστάθης. Το «Ζαν Κοκτό- Τέσσερις εικόνες» αποτελείται από τέσσερα μονόπρακτα του γάλλου δημιουργού, με την προσθήκη τραγουδιών και χορού, «πάντα στο κλίμα του Κοκτό» . Η ομάδα διαθέτει πέντε ηθοποιούς, έναν ζογκλέρ και έναν μουσικό με την μπάντα του. «Ξεκινήσαμε να σπουδάζουμε με το όνειρο να κάνουμε τέχνη, να εκφραστούμε και να εκφράσουμε και τους άλλους. Για μένα είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις συναισθηματικά με το κοινό. Ξεκινάμε με μηδέν προϋπολογισμό. Και θέλουμε να μας κρίνουν γι΄ αυτό που είμαστε». «Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας»
Η Χριστίνα Χριστοφή γράφει και σκηνοθετεί για την ομάδα ΝΟΜΑΔΑ η οποία εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο off-off Αthens. Απόφοιτοι δραματικών σχολών και χορευτές όλοι τους, μοιράζονται έναν κοινό στόχο και μια κοινή αισθητική. Το έργο της Χριστοφή με τίτλο «12 με 8» πραγματεύεται το οκτάωρο του ύπνου και των ονείρων, ανάμεσα στην αλήθεια και στη φαντασία. «Η δημιουργία είναι για μας το ζητούμενο» λέει η ίδια. «Να δώσουμε το στίγμα μας, να φανεί αν αυτό που κάνουμε το ενστερνίζεται και το κοινό, αν αξίζει να έχει ζωή. Αν όλα αυτά ισχύσουν, θα βρούμε τον τρόπο να το επικοινωνήσουμε. Πρώτα πρέπει να βρούμε τη δική μας κατεύθυνση, να είναι συγκεκριμένη, να προτείνουμε κάτι συμπαγές, και μετά να ζητήσουμε από τον κόσμο να μας αγκαλιάσει» . Με παράλληλες ή δεύτερες δουλειές, με δυοτρεις ώρες ύπνο την μέρα, ξέρουν ότι έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη τάση με τις ομάδες, αλλά νομίζω ότι είναι καλό αυτό. Κάτι γίνεται, κάτι κινείται» καταλήγει.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός η Από 31 Μαΐου ως 31 Ιουλίου η Πληροφορίες τηλ. 210

5138.067, www. epikolono.gr η Τιμή εισόδου: 5 ευρώ