Η οικονομική κρίση «παγώνει» τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην προσπάθεια που κάνει να συμμαζέψει το χάος των εξοπλιστικών προμηθειών, αλλά και να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει εντός του 2010 σε αποφάσεις και υπογραφές για τις γαλλικές φρεγάτες FRΕΜΜ, για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, αλλά και για τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΒΜΡ- 3).

Αντιθέτως, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προχωρά το ταχύτερο δυνατόν στην προμήθεια ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά και στην προμήθεια της πρώτης παρτίδας πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2ΗΕL. Ο συγκεκριμένος φάκελος αναμένεται μάλιστα να έλθει σύντομα στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής.

Σκοπός είναι ο Στρατός Ξηράς να προμηθευτεί το συντομότερο 15.000

βλήματα των 120 mm, γερμανικής προέλευσης, για τα Leopard. Τα γερμανικά τεθωρακισμένα αγοράστηκαν «άσφαιρα» και από την ημέρα άφιξής τους στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν κυρίως για… παρελάσεις. Συνολικά, η Ελλάδα επιθυμεί να προμηθευτεί 84.000 βλήματα. Το κόστος των 15.000 βλημάτων υπολογίζεται σε περίπου 63.000.0000 ευρώ.

Οσον αφορά τα ανταλλακτικά των F-16 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προμήθειά τους μέσω του προγράμματος FΜS (Foreign Μilitary Sales). Το συνολικό ύψος της προμήθειας αναμένεται να προσεγγίσει τα 150.000.000 ευρώ και η παραλαβή των ανταλλακτικών (κυρίως κινητήρες) θα γίνει σε έξι ως 18 μήνες.

Ωστόσο, τα μεγάλα συμβόλαια των εξοπλιστικών προγραμμάτων φαίνεται ότι παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της προς τη Γαλλία για την προμήθεια έξι φρεγατών FRΕΜΜ, συνολικού κόστους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι υπογραφές για την οριστικοποίηση της διακρατικής συμφωνίας δεν αναμένεται να πέσουν εντός του έτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π.Μπεγλίτης δήλωσε άλλωστε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ότι οι συνομιλίες με τη γαλλική πλευρά για τις FRΕΜΜ συνεχίζονται αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Δεν θα ληφθεί απόφαση το 2010».

Την ίδια στιγμή, η προμήθεια των ρωσικών ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 επίσης παγώνει. Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να πιέζει για σεβασμό της υπάρχουσας συμφωνίας, αλλά αυτό δύσκολα θα μεταβάλει τις προτεραιότητες της Αθήνας.

Οσο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, παρά τις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι ίσως ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει την αγορά τουλάχιστον 40 σύγχρονων μαχητικών, με Αμερικανούς, Γερμανούς και Γάλλους να ερίζουν για την προμήθεια-«φιλέτο».