Με οριακή άνοδο του γενικού δείκτη τιμών σε ποσοστό 0,81% «έκλεισε» η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ο Γενικός Δείκτηςκατά την ώρα του «κλεισίματος» βρέθηκε στις 1.595,10 μονάδες σημειώνονταςάνοδοκατά 0,81%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,24 εκατομμύρια ευρώ.

To spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται στις 545,7 μονάδες βάσης.

Νευρικότητα επικρατεί καιστα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο σημειώνει πτώση κατά 0,67%, ο δείκτης Dax στη Φραγκφούρτη υποχωρεί 2,34%, ενώο δείκτης CAC 40 στο Παρίσιπτώση κατά 2,36%.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,2530 δολάρια και ανακάμπτει από τα χαμηλά τετραετίας, κυρίως λόγω της στήριξης των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζεται η ανησυχία για την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Με πτώση 2,45% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στις 9.784,54 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του 2010.

Πιέσεις δέχθηκαν όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της Ευρωζώνης και την αυστηροποίηση των κανόνων στην λειτουργία των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Tο Σίδνει υποχωρούσε κατά 2,15% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, η Σανγκάη κατά 1,45% και η Ταιπέι κατά 2,54%. Το κλίμα επιβάρυνε και η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street και οι απώλειες του Dow Jones κατά 3,5%.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,25370 δολάρια και ανακάμπτει από τα χαμηλά τετραετίας, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των αθρόων αγορών για τη στήριξη του ενιαίου νομίσματος. Η άνοδος του ευρώ συγκράτησε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο διαπραγματεύεται στα 68,58 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, υποχώρηση σημείωσε η τιμή του χρυσού διαμορφούμενη στα 1.192 δολάρια η ουγγιά.

Παρά την ενίσχυσή του ευρώ το τελευταίο 24ωρο η αγορά τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει ενότητα σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης με τα χρέη των κρατών-μελών. Σε ετήσια βάση το Ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του δολαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θα παρουσιάσει σήμερα , Παρασκευή, σχέδιο εννέα σημείων στους ομολόγους του της Ευρωζώνης προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα του ελλείμματος προϋπολογισμού της Ελλάδας. Το σχέδιο περιλαμβάνει ταχύτερες μειώσεις των ελλειμμάτων προϋπολογισμών, σκληρότερες ποινές για χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες.