Γαλλογερμανική κόντρα προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίουΑνγκελα Μέρκελνα απαγορεύσει το naked short-selling επί ευρωομολόγων και των δέκα μεγαλύτερων γερμανικών μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα. Χθες η μία μετά την άλλη οι χώρες της ευρωζώνης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ή τις αντιρρήσεις τους για τα συγκεκριμένα μέτρα. Στις αντιδράσεις πρωτοστάτησε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία), η οποία απέκλεισε αντίστοιχη κίνηση από τη Γαλλία και ζήτησε έκτακτη σύνοδο των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης (CΕSR) ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις από τη μονομερή γερμανική απόφαση απαγόρευσης του «γυμνού σορταρίσματος» (naked short-selling), δηλαδή των πωλήσεων ομολόγων ή μετοχών χωρίς ο επενδυτής να αγοράσει ή να δανειστεί τους τίτλους.

Απροθυμία να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα δήλωσαν μέσω εκπροσώπων τους και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Αντίθετα, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο υπογράμμισε ότι «στηρίζει πλήρως» τις αποφάσεις που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα σε δηλώσεις του ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία «είναι πιο αποτελεσματικά όταν συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και τόνισε ότι το μέτρο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο του Εurogroup της Παρασκευής, είδηση την οποία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε «στην ανάγκη καταπολέμησης του υπερβολικού short-selling», ενώ σημείωσε ότι ολοκληρώνεται η έρευνα της Επιτροπής στις αγορές κρατικών ομολόγων. Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, τότε η γερμανική απαγόρευση όχι μόνο πέφτει στο κενό αλλά εντείνει και το κλίμα ανησυχίας γύρω από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Και αυτό διότι επανέρχονται, και μάλιστα σφοδρότερα, οι ανησυχίες για έλλειψη της απαραίτητης συνεννόησης εντός των κόλπων της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Μιλώντας για το σχέδιο διάσωσης του ευρώ στην Κάτω Βουλή της χώρας της, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι στην παρούσα φάση το ευρώ περνάει μια «υπαρξιακή δοκιμασία» και ότι αν το κοινό νόμισμα αποτύχει, θα αποτύχει και ολόκληρη η Ευρώπη. Επίσης υπογράμμισε ότι η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις κερδοσκοπικές ανοιχτές πωλήσεις θα ισχύσει ώσπου να εφαρμοστούν οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί κανόνες. Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμένεται να ψηφίσει στις 21 Μαΐου για τη συνεισφορά της χώρας ύψους 147,6 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.