Οι ρουμανικές αρχές έκλεισανσήμερα Τετάρτη ορισμένα σημεία στο κέντρο του Βουκουρεστίου, καθώς αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις για τις δραστικές περικοπές των δαπανών.

Οι σημερινές διαδηλώσεις, στις οποίες τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 60.000 άτομα,αναμένεται να είναι ένα σοβαρό τεστ για τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε να λάβει η έξι μηνών κεντρώα κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερη διεθνή οικονομική βοήθεια για την οικονομία της που βρίσκεται σε ύφεση.

Εάν οι προβλέψεις των συνδικάτων αποδειχτούν αληθείς, οι σημερινές διαδηλώσεις έξω από την έδρα της κυβέρνησης θα είναι από τις μεγαλύτερες μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία έχει εξαγγείλλει μείωση κατά 25% στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και 15% στις συντάξεις, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση του δεύτερου μέρους του ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείου προς τη χώρα αυτή.

Το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι θα εκταμιεύσει το δεύτερο μέρος του δανείου μόνον εάν η Ρουμανία παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6,8%.