Σήμερα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους των 14,5 δισ. ευρώ, από τις χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Αύριο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν, ύψους 9 δισ. ευρώ, και αμέσως μετά ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Βήμα» τη δρομολόγηση της διαδικασίας, καθώς, όπως είπε, «έχει παρέλθει πλέον μία τριετία, χρονικό διάστημα πέραν του οποίου είθισται να γίνεται καινούργια αναθεώρηση».

Αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με στόχο να αποφευχθεί το «φιάσκο» της αναθεώρησης Αλογοσκούφη το 2006. Τότε το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχυριστεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφθανε το 25,7%, αλλά η Εurostat ενέκρινε τελικά μόνο το 9,6%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου και το αργότερο ως το τέλος του έτους. Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα τεκμήρια και το «κίνημα» των αποδείξεων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στη νόμιμη οικονομία.

Τις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά θα χειριστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τη Εurostat για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν «κλειδώσει» η αναθεώρηση του ΑΕΠ από τα στελέχη της Εurostat εντός του 2010, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει, και το ίδιο θα συμβεί με το χρέος, προσφέροντας πολύτιμή «ανάσα» στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αστερίσκων στην έκθεση της Εurostat (της 22ας Απριλίου), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σε 13,9%-14,1% του ΑΕΠ και του χρέους σε 120,1%-122,1% του ΑΕΠ.

Μείωση μισθών 14%
Τη μείωση κατά 14% των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο (από το σύνολο των περικοπών που επιβλήθηκαν το 2010) παραδέχεται η κυβέρνηση στο ενημερωτικό σημείωμα (newsletter) που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις τοποθετούνται στο 9% των ετήσιων αποδοχών των συνταξιούχων. Στο έγγραφο που συνέταξε το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος ως το 2015. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2015, η εκτίναξη του χρέους στο 149% του ΑΕΠ το 2012 και η αποκλιμάκωσή του στο 140% του ΑΕΠ το 2015.

Τα τρίμηνα των ελέγχων
Το ενημερωτικό σημείωμα τοποθετεί την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) τον Σεπτέμβριο του 2010 και της τρίτης δόσης τον Δεκέμβριο του 2010. Ο έλεγχος από τα στελέχη του ΔΝΤ θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσίευσε το Ταμείο η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα το ΔΝΤ θα αποφασίσει σύντομα για τα πρόσωπα, τους τοποτηρητές, που θα εγκατασταθούν μόνιμα σε γραφείο του στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο έλεγχος για την τρίτη δόση θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010, η εκταμίευση από το ΔΝΤ (2,5 δισ. ευρώ) στις 30 Νοεμβρίου, ενώ τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα προστεθούν τα 6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει ως το τέλος Ιουνίου τις «ενέργειες για τον πρώτο απολογισμό». Σε αυτές, εκτός από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, περιλαμβάνεται η υιοθέτησηνόμου που θα απαιτεί τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του κράτους, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα πρέπει να συστήσει το ανεξάρτητο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο Σταθερότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων θεμάτων φερεγγυότητας και για να διαφυλαχθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα.