Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα αύξηση 16% των καθαρών κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 24,8 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο καθαρά κέρδη 16,5 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του Oμίλου Τιτάν υποχώρησαν το α’ τρίμηνο του έτους κατά 7,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 286 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 5,1% στα 61,2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η επίπτωση της συνεχιζόμενης πτώσης της ζήτησης στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Ομιλος, Ελλάδα, ΗΠΑ και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, μερικώς μόνο αντισταθμίστηκε από την ανοδική συνεισφορά των Αιγυπτιακών δραστηριοτήτων και των αυξημένων εξαγωγών από την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, προστίθεται, ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά των ετήσιων αποτελεσμάτων, λόγω της εποχικότητας της ζήτησης των προϊόντων του Ομίλου. Εκτιμάται ότι, ο συγκριτικά βαρύς και παρατεταμένος φετινός χειμώνας, ιδίως στις ΗΠΑ, επέτεινε τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Στην Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε πτωτική πορεία για τέταρτη διαδοχική χρονιά και η πτώση των πωλήσεων ήταν σημαντική για όλα τα προϊόντα του Ομίλου. Ωστόσο, οι αυξημένες εξαγωγές και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος στερεών καυσίμων, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, βοήθησαν τα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 και έφτασε τα 22 εκατ. ευρώ.
Στις ΗΠΑ, η ήδη εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στη αγορά οικοδομικών υλικών επιδεινώθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδηγώντας σε περαιτέρω σημαντική μείωση των πωλήσεων. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 6 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάστηκαν θετικά από την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και από την χαμηλότερη φορολογία λόγω της επιστροφής φόρων από την δραστηριότητα των ΗΠΑ.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 988 εκατ. ευρώ, έναντι 1.154 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία.

Τέλος, οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου περιορίστηκαν στα 22 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 55 εκατ, ευρώ πέρυσι, λόγω της ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης στην Αίγυπτο.