Πλήθος συμφωνιών- είκοσι ένα συνολικά- υπεγράφησαν μεταξύ των αρμόδιων υπουργών κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες οι οποίοι συνόδευαν τον κ. Ερντογάν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων.
Ισως η πιο σημαντική από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι εκείνη για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νόμιμων μεταναστών που έχουν μπει στη χώρα μας. Τη συμφωνία, που η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα «και να εφαρμοστεί από τη γείτονα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες αξιωματούχοι, υπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδης και ο τούρκος ομόλογός του κ. Μπεσίρ Αταλάι. Η Τουρκία, η οποία συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής και θα ορίσει ένα λιμάνι, στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός.
Στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπεγράφη κοινή διακήρυξη ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος με τον τούρκο ομόλογό του κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι αποφάσισαν να προωθήσουν ελληνοτουρκικά ταξιδιωτικά πακέτα προς τρίτες χώρες, αρχής γενομένης από το ταξίδι εξοικείωσης επαγγελματιών τουρισμού από την Κίνα σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και να συνεργαστούν για την αποτροπή των παράνομων ανασκαφών και της διακίνησης αρχαιοτήτων. Θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προώθησης εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία που θα βοηθήσουν την οικοδόμηση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού.
Συμφωνίες, τέλος, οι οποίες αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα δάση υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας κ. Βεΐσέλ Ερογλου. Ειδικά για το ζήτημα της διαχείρισης των νερών του Εβρου αποφασίστηκε να ληφθούν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών αλλά και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο Δέλτα του ποταμού. Οπως φάνηκε από τις συζητήσεις στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν, οι Τούρκοι θέλουν και πάλι επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς μεταφορών, κατασκευών, ενέργειας, τουρισμού και πληροφορικής. Αλλά και πρώτη φορά τούρκοι επιχειρηματίες ομιλούν ευθέως για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων. O ι έλληνες επιχειρηματίες και μάνατζερ συνομιλητές τους διαπίστωσαν ότι οι τούρκοι συνάδελφοί τους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να εξαγοράσουν σε «λογικές τιμές» ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Γνωστά ελληνικά τουριστικά νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος και η Κως ήταν στις συζητήσεις τους, αλλά επίσης ρωτούσαν για ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κέρκυρα, ακόμη και στη Μύκονο.
Εκτός όμως από τον τουρισμό, ενδιαφέρον έδειχναν οι τούρκοι επιχειρηματίες για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Οι συζητήσεις τους αφορούσαν τη μεταφορά φυσικού αερίου και την πιθανότητα συμμετοχής σε σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Πάτρας. «Υπάρχουν ήδη 75 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά, γιατί να μην έρθουν και τουρκικές στην Αθήνα;» ήταν η επωδός των σχετικών συζητήσεων.