Θα μπορούσαν να τους ξυρίσουν τα κεφάλια και να τους περιφέρουν στο Κολωνάκι για να τους αποδοκιμάζει ο κόσμος. Θα μπορούσαν να τους ράψουν στο μανίκι το λαχανί άστρο του φοροφυγά. Τέτοιες καταστάσεις θυμίζει η δημοσιοποίηση ονομάτων και αριθμών που αντιστοιχούν σε γιατρούς και αμοιβές. Δημιουργείται το ερώτημα αν η διαπόμπευση θα φέρει οικονομικά αποτελέσματα ή αν γίνεται για λόγους «επικοινωνιακούς». Ο θυμωμένος συνταξιούχος βρήκε ταξικούς εχθρούς, ο αδικημένος συμβασιούχος βρήκε θέμα να ασχολείται, ο ασθενής διατρέχει τη λίστα για να βρει τυχόν παραβάσεις του γιατρού του. Για να εξηγούμαστε: καλώς ελέγχθηκαν οι επαγγελματίες Υγείας που κλέβουν την Εφορία. Καλώς επιβάλλονται πρόστιμα, καλώς καλλιεργείται το κλίμα φόβου στους παραβάτες. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε από νωρίς στο στόχαστρο τους γιατρούς του Κολωνακίου. Από εκεί ξεκίνησαν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από εκεί προέκυψαν τα πρώτα αποτελέσματα: το κράτος ανακάλυψε αίφνης ότι γιατροί με έδρα στη συγκεκριμένη περιοχή δηλώνουν αστεία ποσά. Υπήρξε άτομο που δήλωσε 300 ευρώ τον χρόνο, που σημαίνει ότι ζει με λιγότερο από ένα ευρώ ημερησίως. Πλείστοι εμφανίζουν εισόδημα που συγκρίνεται με χαρτζιλίκι μαθητών του Δημοτικού. Ολα τούτα είναι εκνευριστικά αλλά υπάρχουν τρόποι για να συμμαζευτούν. Να κατασχεθούν άμεσα βίλες, ελικόπτερα, ρολόγια, ακριβοί καναπέδες. Να τους πάρουν τις καταθέσεις και τυχόν ενοίκια. Να μπουν οι φοροκλέφτες σε λευκά κελιά για να είναι ασορτί με τις άσπρες μπλούζες τους. Να διοριστούν μόνιμοι φορομπάστακες στις γραμματείες των μεγαλογιατρών. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φτιάχνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο, όμως ταυτόχρονα επέλεξε να πετάξει στην αρένα 150 ανθρώπους, καίτοι τούτο δεν προσθέτει στα ταμεία περισσότερα χρήματα από όσα θα μαζεύονταν επιβάλλοντας πρόστιμα χωρίς βόμβο.

Πέρα από το ανώφελο της επιλογής του υπουργείου Οικονομικών, βλέπουμε να καλλιεργούνται στερεότυπα. Ο διαμένων ή ο εργαζόμενος στο Κολωνάκι αντιμετωπίζεται με επικίνδυνο ρατσισμό καθώς αναπαράγεται η βεβαιότητα ότι πέριξ της Φιλικής Εταιρείας φουντώνει η απληστία. Πώς θα αντιδρούσαν όμως οι οργίλοι τηλεθεατές αν αντί για τους γιατρούς του Κολωνακίου ελέγχονταν αποκλειστικά οι κομμώτριες στο Μενίδι; Εχουν γίνει αναρίθμητες περμανάντ σε λαϊκές περιοχές χωρίς να κοπεί απόδειξη αλλά κανείς δεν διανοείται να βάλει στόχαστρο τα Τoula΄s Coiffure. Εκεί θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση και τούτο δεν σχετίζεται με το ύψος του εισοδήματος (μη γελιόμαστε, κάποιες μανικιουρίστες βγάζουν περισσότερα από τους γιατρούς). Δεν είναι τυχαία η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών. Η ψευδαίσθηση της πάλης των τάξεων αποπροσανατολίζει το πόπολο:

απασχολούμενο με τα λούσα μιας ελίτ ξεχνά τις δικές του δυσκολίες, απασχολούμενο με το κουτσομπολιό ξεχνά την πολιτική.

Εφόσον το υπουργείο επιλέξει τον δρόμο της διαφάνειας και του ξεμπροστιάσματος, θα είχε ενδιαφέρον η γενίκευση της τακτικής.

Να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο όλα τα πρόστιμα για όλες τις φορολογικές παραβάσεις, για όλους τους επαγγελματίες, σε κάθε γειτονιά. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιος έντιμος από φόβο επειδή θα τον στραβοκοιτάζει ο απέναντι; Πιθανότατα. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα ξεκινούσε με τη μετάταξη χιλιάδων υπαλλήλων σε υπηρεσίες ελέγχου. Φόβητρο παντού και για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής αναγνώρισης και ιδιότητας. Για να γίνει αποδοτικό κάτι τέτοιο πρέπει να έχει σύστημα και οργάνωση σε βάθος δεκαετιών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αρχίσει τώρα το κυνήγι των νυχτερινών κέντρων και των μηχανικών. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι στο Κολωνάκι θα μειωθούν. Οι εφοριακοί που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι μετρημένοι, εκτός αυτού ο έλεγχος κοστίζει: υπερωρίες, νυχτερινά μεροκάματα και πάει λέγοντας. Είναι απολύτως λογική η υποψία ότι οι έλεγχοι σε άλλους κλάδους θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικά. Οι γιατροί στο Κολωνάκι γνωρίζουν ότι δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον όχι επί μακρόν. Οι εφοριακοί εμφανίζονται σαν την μπόρα: θα περάσουν.