Ανοιχτά θα παραμείνουν τα κρίσιμα θέματα του ΟΤΕ ως την επόμενη γενική συνέλευση στις 24 Ιουνίου, καθώς χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ να μη γίνουν μεγάλες κινήσεις ως τότε.
Το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αποχώρηση του ομίλου από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χωρίς να το γνωρίζει και ζήτησε από τον κ. Βουρλούμη ως την τοποθέτηση των νέων μελών από την πλευρά του Δημοσίου να μην προχωρήσει σε στρατηγικές ή άλλες κινήσεις. Ετσι παγώνουν προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις για εργασιακές αλλαγές, περικοπές κόστους και μείωση προσωπικού που ετοιμάζεται να κάνει η διοίκηση του Οργανισμού λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της καθίζησης της κερδοφορίας του για το πρώτο τρίμηνο.
Ο ΟΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που οδηγούν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δραστικό περιορισμό των τηλεπικοινωνιακών δαπανών τους, ενώ και το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να ασκήσει την ίδια πίεση όπως άλλες εποχές.
Ο ΟΤΕ ζητεί τη δραστική μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα, αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο για προγράμματα εθελουσίας εξόδου κατά το πρότυπο αυτών που επέτρεψαν στο παρελθόν στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά το κόστος προσωπικού με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τους εργαζομένους του ΟΤΕ η διοίκηση έχει ήδη προτείνει πάγωμα των μισθών για εφέτος και του χρόνου και επιπλέον πάγωμα των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια και χρονοεπιδόματα).
Διευκρινίσεις για την αποχώρηση
Η χαμηλή ρευστότητα ήταν η βασική αιτία που οδήγησε τη διοίκηση του ΟΤΕ στην έξοδο από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όγκος των συναλλαγών της μετοχής είχε μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τρόπο που να καθίσταται δυσανάλογο το όφελος σε σχέση με τα έξοδα. Σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό του κεφαλαίου του ΟΤΕ διαπραγματεύεται σε ΑDRs, περίπου 1,8%. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι η αποχώρηση του ΟΤΕ από το ταμπλό του ΝΥSΕ δεν σημαίνει ότι σταματά η διαπραγμάτευσή του σε δολάρια ΗΠΑ. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που παλαιότερα είχαν εισαγάγει τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως οι ΑΒΝ Αmro, Αllianz, Αxa, Βayer, Βenetton, Βritish Αirways, ΒSkyΒ, Cable & Wireless, Deutsche Τelekom, Ducati, Ιnvitel, ΚΡΝ, Swisscom, Τelekom Αustria, Τelenor και Vivendi, έχουν ήδη αποσυρθεί.