Μπορεί οι πανηγυρισμοί να κράτησαν μέχρι πρωίας την επομένη της νίκης του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», μπορεί 5.000 οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά να έκλεισαν όλες τις οδικές αρτηρίες προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές του Φαλήρου, μπορεί να εναρμονίστηκαν οι εμπνευστές των συνθημάτων ως και με την οδυνηρή συγκυρία της εμπλοκής του ΔΝΤ και της Κομισιόν στις ζωές μας εφευρίσκοντας το «Ολι Ρεν, Ολι Ρεν, πρωτάθλημα θα πάρουμε με Λίνο και Σορλέν», αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Διότι η εξασφάλιση της πρωτιάς στα πλέι οφ, που σημαίνει συμμετοχή του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, δημιουργεί νέα δεδομένα και σαφώς μεγαλύτερες προοπτικές αλλά και αυξημένες προσδοκίες και ανάγκες.

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές πάντως, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ κ. Θόδωρος Ζαγοράκης τώρα νιώθει πιο δυνατός, καθώς μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένα (οικονομικά) δεδομένα για να καταστήσει τον ΠΑΟΚ ακόμη πιο ανταγωνιστική ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε προτεραιότητα τίθενται τρία ζητήματα: το θέμα του προπονητή, το μεταγραφικό και το οικονομικό.

Η συζήτηση γύρω από την παραμονή του τεχνικού του ΠΑΟΚ κ. Φερνάντο Σάντος θα άρχιζε μετά τη λήξη των πλέι οφ (την ερχόμενη Τετάρτη) αλλά τώρα ενδέχεται να επισπευσθεί. Από τη στιγμή που ο στόχος επιτεύχθηκε, αίρονται κατά μεγάλο ποσοστό οι επιφυλάξεις του πορτογάλου τεχνικού σχετικά με τη δυνατότητα που θα έχει η διοίκηση της ΠΑΕ να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Και δεν πρόκειται για τις δικές του αποδοχές. Αυτό έγινε σαφές από τον κ. Ζαγοράκη, μολονότι θεωρεί ότι οι 600.000 ευρώ με τις οποίες αμείβεται ετησίως ο κ. Σάντος είναι ποσό αντιστρόφως ανάλογο προς την προσφορά του στην ομάδα- όπως κρίθηκε και εκ του αποτελέσματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σάντος σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ανέφερε με νόημα: «Φέραμε τον ΠΑΟΚ πολύ ψηλά στην ελίτ του ποδοσφαίρουκαι αυτό μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών. Τώρα η ομάδα έχει μπει σε έναν ορθό δρόμο, κατόρθωσε να ξεπεράσει νοοτροπίες του παρελθόντος, αλλά υπάρχει συνέχεια. Και ίσως αυτή η συνέχεια είναι δυσκολότερη γιατί τώρα οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που κατάφερε θα θεωρηθεί αποτυχία».

Οι απαιτήσεις του κόουτς Σάντος αφορούν την ενίσχυση της ομάδας με τρεις ποδοσφαιριστές που θα διαθέτουν ηγετικά χαρακτηριστικά και θα δώσουν μεγαλύτερη ποιότητα στον ΠΑΟΚ. Ο ένας είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έτυχε να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μία ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής του ΠΑΟΚ από την Αθήνα την περασμένη Τετάρτη. Και μόλις έγινε αντιληπτός από τους πρώτους οπαδούς που είχαν σπεύσει για να αποθεώσουν την αποστολή του Δικεφάλου, αφουγκράστηκε ένα πρωτοφανές κλίμα λατρείας που πριν από μερικούς μήνες ούτε το φανταζόταν.

Αν κάποιους μήνες νωρίτερα ο Σαλπιγγίδης αποτελούσε ακόμη και casus belli για μια σημαντική μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ η οποία προέρχεται κυρίως από τον σκληρό πυρήνα των συνδέσμων, τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Γιατί ο «Σάλπι» θα έχει να προβάλει ένα επιχείρημα: ότι αρνήθηκε μια ηγεμονική πρόταση του Παναθηναϊκού για ανανέωση συμβολαίου τριετίας αντί 5 εκατ. ευρώ συνολικά προτιμώντας να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ με 3 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.