Oι γυναίκες οι οποίες έχουν ηλικιακή διαφορά από επτά ως εννέα χρόνια με τον σύζυγό τους έχουν κατά 20% υψηλότερη θνησιμότητα συγκριτικά με εκείνες που είναι παντρεμένες με έναν συνομήλικό τους, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Μax Ρlanck στο Ροστόκ στη Γερμανία.
Το φαινόμενο των γοητευτικών γυναικών-«κούγκαρ»- όπως ονομάζονται οι γυναίκες οι οποίες επιλέγουν έναν κατά πολλά χρόνια νεότερο σύντροφο- τα τελευταία χρόνια είναι συχνό ιδιαίτερα μεταξύ διάσημων αστέρων του Χόλιγουντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 47χρονη ηθοποιός Ντέμι Μουρ, η οποία είναι παντρεμένη με τον κατά 16 χρόνια νεότερό της επίσης ηθοποιό Αστον Κούτσερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε γενικές γραμμές ο γάμος βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής. Μελετώντας όμως τα ιατρικά στοιχεία δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή διαφορά μεταξύ της γυναίκας και του άνδρα τόσο μικρότερο θα είναι το προσδόκιμο ζωής της πρώτηςανεξάρτητα αν ο άνδρας είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος.
Οπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Demography», οι σύζυγοι που είναι κατά επτά ως εννέα χρόνια μεγαλύτεροι από τις γυναίκες τους έχουν κατά 11% χαμηλότερη θνησιμότητα συγκριτικά με όσους είναι συνομήλικοι με τις γυναίκες τους. Η θνησιμότητα ωστόσο των γυναικών που είναι παντρεμένες με νεότερους κατά επτά ως εννέα χρόνια άνδρες εκτοξεύεται στο 20% συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν παντρεμένες με συνομήλικούς τους άνδρες.
Ο επικεφαλής της μελέτης, κοινωνιολόγος δρ Σβεν Ντρεφάλ, υπογραμμίζει ότι τα αίτια τα οποία οδηγούν στο «ψαλίδισμα» πολύτιμων χρόνων ζωής στην περίπτωση των γυναικών παραμένουν για την ώρα ένα μεγάλο μυστήριο.
Θα μπορούσαν κατά τον ίδιο ωστόσο να αποδοθούν στο γεγονός ότι ένας νεαρότερος άνδρας προκαλεί περισσότερο στρες στη γυναίκα, καθώς αυτή καλείται να παραβιάσει κοινωνικές νόρμες και να βιώσει στη συνέχεια τις συνέπειες των πράξεών της.