Τα πρόσφατα ταμειακά μέτρα της κυβέρνησης θα αποδειχθεί σύντομα ότι όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά αποτελούν προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Πάγιος στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Το πρόβλημα του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υπάρχον ρυθμιστικό-νομικό πλαίσιο και στις αδιόρθωτες στρεβλώσεις της αγοράς προϊόντων και όχι στους μισθούς των εργαζομένων. Οι τιμές, από την άλλη, δεν πέφτουν με κανονιστικές διατάξεις, αλλά με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
Αν την τωρινή μείωση των μισθών δεν ακολουθήσει αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων, τότε το πραγματικό εισόδημα θα συρρικνωθεί περαιτέρω και θα οδηγηθούμε σε βαθύτερη ύφεση.
Ο κρίσιμος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν από το 2014 και αν δεν συνοδευτεί από ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα προκύψει κρίση δανεισμού.
Ο δείκτης έλλειμμα προς ΑΕΠ δεν αναμένεται να πιάσει τον στόχο του πριν από το 2014 και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ.
Πολλοί μιλούν καθημερινά για σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, υπάρχει όμως τελικά στους πολιτικούς μας τεχνική επάρκεια, τεχνοκρατική αντίληψη και γνώσεις διαχείρισης της δύσκολης αυτής οικονομικής συγκυρίας;
Εως τώρα πάντως μας έχουν συνηθίσει σε πολιτικάντικες συζητήσεις, χωρίς συγκεκριμένο στόχο και με σαφή έλλειψη στρατηγικής.
Θεωρώ ότι υπάρχει έλλειμμα κατάλληλης φαιάς πολιτικής ουσίας. Αφού λοιπόν «οι στρατηγοί επί 35 ολόκληρα χρόνια τα κάνανε μαντάρα» και κληρονόμησαν στα παιδιά μας συντρίμμια χρέους, ελλειμμάτων, διαφθοράς, κράτουςτέρατος, είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί ομάδα ανάθεσης υλοποίησης και διαχείρισης της δύσκολης αυτής καταστάσεως από εξειδικευμένους τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς. Κατά τη γνώμη μου, αυτούς από ΄δώ και πέρα χρειάζεται ο τόπος.
Ο κ. Αντώνης Ζαΐρης είναι γενικός διευθυντής ΣΕΛΠΕ.