Το παγκάκι του μέλλοντος είναι γένους θηλυκού. Και η ονομασία αυτού «αστικό χρωμόσωμα». Επτά φοιτήτριες αρχιτεκτονικής κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο στον διεθνή εικαστικό διαγωνισμό Future Βench που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τον «Κόσμο της Αθήνας». Οι Παυλίνα Βαρδουλάκη, Πηνελόπη Βασιλάκη, Αναστασία Βερτεούρη, Κατερίνα Γαλακτίου, Ντραγκάνα Μάρτσετις, Ελενα Υφαντή και Αννα Χαζάπη ένωσαν τις δυνάμεις τους και πρότειναν ένα παγκάκι μήκους δέκα μέτρων, στο οποίο θα μπορείς με άνεση να κάθεσαι αλλά και να ξαπλώνεις, να έχεις σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικό χώρο για να τοποθετήσεις το ποδήλατό σου, να ακουμπήσεις το βιβλίο σου και γενικότερα… να μη σου κάνει καρδιά να το εγκαταλείψεις.

Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί ποιο θα είναι το τυχερό σημείο της πόλης που θα το φιλοξενήσει, με επικρατέστερα τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Αυδή και το Γκάζι. Το συγκεκριμένο παγκάκι ξεχώρισε ανάμεσα σε 442 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Υπερήφανες για τη διάκρισή τους, οι 22χρονες φοιτήτριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πηνελόπη Βασιλάκη και Αναστασία Βερτεούρη μάς μίλησαν εκ μέρους της επταμελούς ομάδας για το σκεπτικό της δημιουργίας τους, για το πόσο ωραίο και εξωστρεφές είναι να φτιάχνεις κάτι που θα βρίσκεται σε κοινή θέα, αλλά και για τη δυνατότητα του έργου τους να αποτελέσει από χώρο χαλάρωσης ενός φοιτητή ως εφήμερο τόπο κατοικίας ενός ταλαιπωρημένου άστεγου.

«Η Αθήνα αποκαλείται από πολλούς ξένους “όμορφη-άσχημη πόλη”, επειδή ακριβώς έχει περισσότερες αντιθέσεις από όσες μπορεί να αντέξει. Εχουμε υπέροχη ηλιοφάνεια και μεσογειακό ταμπεραμέντο, αλλά πολύ παραμελημένους υπαίθριους χώρους. Μοιραία λοιπόν οι κάτοικοι της Αθήνας προτιμούν τους εσωτερικούς δροσερούς χώρους και περιορίζονται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να βολτάρουν και να χαλαρώσουν» τονίζει η Αναστασία Βερτεούρη. Η ενασχόληση με τους δημόσιους χώρους είναι άλλωστε ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής. «Το χτίσιμο ενός σπιτιού είναι πολύ εσωστρεφής διαδικασία. Αντιθέτως, όταν φτιάχνεις κάτι που θα το χαίρονται όλοι και θα κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων έστω και λίγο καλύτερη, η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη» συμπληρώνει η Πηνελόπη Βασιλάκη. Γ νωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που για κάποιους περαστικούς μπορεί να είναι ένα εφήμερο πόστο, για κάποιους άλλους που δεν έχουν σπίτι να μείνουν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο: «Υπάρχουν άστεγοι που θεωρούν συγκεκριμένα παγκάκια στην πόλη ως σπίτι τους. Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Εκεί κοιμούνται, εκεί ξυπνούν, είναι το δικό τους ακίνητο. Για τη δημιουργία του “χρωμοσώματος” λάβαμε υπόψη μας και αυτό το πρόσωπο της Αθήνας» επισημαίνει η Αναστασία.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Πειραιώς 100, Τεχνόπολη, αίθουσα Δ10 «Κωστής Παλαμάς» η Η έκθεση Future Βench θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου η Η είσοδος είναι ελεύθερη «Κανείς δεν μας υποσχέθηκε μια εύκολη καριέρα»
Οι επτά κοπέλες πήραν μεν μια δυνατή ψήφο εμπιστοσύνης με αυτή τη βράβευση, ωστόσο έχουν δικαιολογημένη αγωνία τώρα που ετοιμάζονται να βγουν στην αληθινή αγορά και να κάνουν αυτό που αγαπούν επάγγελμα. Οπως οι περισσότεροι συνομήλικοί τους, στρέφονται στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης- πώς, για παράδειγμα, μπορεί ένα σπίτι να είναι ενεργειακώς αυτόνομο. Οσο για την απειλητική κρίση που αιωρείται (και) πάνω από τα κεφάλια των νέων, «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Κανείς δεν μας υποσχέθηκε ότι είναι εύκολα εκεί έξω» λένε. Ο,τι και αν συμβεί πάντως, θα έχουν ένα σημείο της πόλης στιγματισμένο από το δικό τους, εναλλακτικό παγκάκι.