Εξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το περίφημο θαλάσσιο μέτωπο παραμένει απροσπέλαστο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Κλάμπινγκ, τσιφτετέλι και σφηνάκι, γάμοι και βαφτίσια, αυθαίρετα με θέα τον Σαρωνικό, «αραχνιασμένα» ολυμπιακά ακίνητα. Σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο, αν και στα πόδια της Αθήνας, παραμένει απροσπέλαστο για τους κατοίκους.
Τους εμποδίζουν τα συρματοπλέγματα που ύψωσε η εισπρακτική λογική, οι αυτοκινητόδρομοι, οι ανισόπεδοι κόμβοι που έχουν γίνει κυκλοφοριακός «χαλκάς», η εγκατάλειψη και οι παράνομες χρήσεις που δεν απομακρύνονται. Η αντίληψη της «ανάπτυξης» τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε τον παράκτιο χώρο σαν οικόπεδο αντί να επιχειρεί σχεδιασμένες ρυθμίσεις για την ύπαρξη παραλιακού μετώπου με πρόσβαση και επαφή των πολιτών. Κάπως έτσι αποθρασύνονται οι αυθαιρετούχοι.
Μπάζα, περιφράξεις, νυχτερινά κέντρα, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Αττικής. Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του 2004 το οποίο καθόριζε τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιoρισμούς στη δόμηση από τον Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας παρέμενε όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά στα… αζήτητα. Ετσι, στα χαρτιά έμειναν και τα όσα προέβλεπε για το άνοιγμα των παραλιών στο κοινό, την απομάκρυνση των κέντρων διασκέδασης, την απαγόρευση της τοποθέτησης ομπρελών και καθισμάτων σε βάθος 10 μέτρων κ.ά.
Δύο εκσκαφικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής είχαν πιάσει δουλειά από τις 7 χθες το πρωί στο ύψος του Αλίμου, εκεί όπου έστεκε για χρόνια εγκαταλειμμένη η «Φαντασία». Μία ώρα αργότερα, έγινε η κατεδάφιση του αυθαίρετου κτιρίου, παρόντος του πρωθυπουργού κ.Γ. Παπανδρέου. Ηταν μια συμβολική κίνηση, που έστειλε το μήνυμα ότι το γκρέμισμα των αυθαιρέτων, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε«σήμερα, εδώ, κάνουμε μια νέα αρχή! Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται στους πολίτες. Απαντάμε σε παρανομίες, αυθαιρεσίες και ιδιοποιήσεις. Κατεδαφίζουμε κτίριο-σύμβολο της στρεβλής ανάπτυξης της πόλης και της καταπάτησης των παραλιών μας».Αργότερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε:«Είναι μια ανάσα για μεγάλο μέρος του κόσμου, που αυτή τη στιγμή δεν έχει να πληρώσει 40 ευρώ που ζητάνε κάποιοι για να πάει στην παραλία μια οικογένεια».
Το χρονικό της «μάχης»
1995 Μελέτη του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) τον Σεπτέμβριο του 1995 επιχείρησε να θωρακίσει θεσμικά την παραλιακή ζώνη από τον Φαληρικό όρμο ως τη Λομπάρδα Κρωπίας.
2001 Διεθνής διαγωνισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ αναθέτει στο μελετητικό σχήμα Διγενής- Gregotti- Reginaldi – Cagnardi την ανάπλαση και ανάδειξη του φαληρικού μετώπου (από τον Φλοίσβο ως το Α΄ Αλίπεδο Βούλας) σε βάθος 4 οικοδομικών τετραγώνων. Συμβατική υποχρέωση του ανάδοχου σχήματος ήταν να εκπονήσει τη μελέτη στα πρότυπα της Βαρκελώνης.
2001 Αναλαμβάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποίαζητεί από τους μελετητές να λάβουν υπόψη το προεδρικό διάταγμα το οποίο βρισκόταν υπό έκδοση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τελικά εγκρίθηκαν σε επίπεδο προμελέτης οι προτάσεις που αφορούσαν τον Φλοίσβο, τον Αλιμο και τη Γλυφάδα.
2004 Στις 5 Μαρτίου και αφότου στη ζώνη είχαν προστεθεί τα ολυμπιακά ακίνητα (Κέντρο Ιστιοπλοΐας, Ταε κβον ντο, Μπιτς βόλεϊ) δημοσιεύτηκε το ΠΔ με σημαντικές αλλαγές, υπέρ του τσιμέντου, σε σχέση με τη μελέτη του ΟΡΣΑ. Εμεινε ουσιαστικά ανενεργό, καθώς ποτέ δεν εκδόθηκε απόφαση των μετέπειτα υπουργών για τη συγκρότηση επιτροπών για την εφαρμογή των διατάξεών του.
2004 Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επικαιροποιεί το κομμάτι τις μελέτης που αφορούσε τη Γλυφάδα με στόχο να υλοποιήσει τα προτεινόμενα έργα στα 2,5 χιλιόμετρα της παραλίας. Προβλεπόταν ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, η οργάνωση των παραλιών. Ως σήμερα ο ΟΡΣΑ δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη για τη Γλυφάδα.