Έντονες αντιδράσεις και ομόφωνη διάψευση από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens προκάλεσε η φημολογία ότι η Επιτροπή κινείται προς την κατεύθυνση της παραπομπής συνολικά οκτώ πρώην κυβερνητικών στελεχών, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, σε προανακριτικές επιτροπές.

Τα 19 μέλη της Εξεταστικής διέψευσαν τις «δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες που διοχετεύθηκαν σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης για το έργο και τα επικείμενα συμπεράσματά της» και ομοφώνως σημειώνουν: «Όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τα δήθεν συμπεράσματα της Εξεταστικής για ποινικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Η Εξεταστική Επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ευθύνη, αναζητώντας την αλήθεια και τους υπευθύνους. Έχει γι’ αυτό την ομόφωνη εντολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την ομόθυμη απαίτηση και στήριξη του ελληνικού λαού» αναφέρει η ομόφωνη ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ακόμη και προχθές μετά από δημοσιογραφική ερώτηση αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία, επανέλαβε τη θέση του:«Η εξέταση είναι σε ανώριμο σημείο, γιατί υπάρχουν πτυχές, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ που δεν έχουν αγγιχτεί, ενώ υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη κληθεί να καταθέσουν. Στο κλίμα των ημερών η επιτροπή λειτουργεί κατά τρόπο σοβαρό και δεν μπορεί να παραδώσει χωρίς στοιχεία κανέναν σε προανακριτική, όπως και δεν μπορεί να αθωώσει, όταν έχουν προκύψει ουσιαστικές ενδείξεις».

Οεκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε για «δικαστικά θεάματα», καθώς και για πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναδρομική ισχύς του νόμου περί ευθύνης υπουργών -πράγμα το οποίο διέψευσε ο υπουργός Χάρης Καστανίδης.

«Απονομή Δικαιοσύνης δεν σημαίνει δικαστικό θέαμα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις ανεπάρκειες, τα λάθη, τις κραυγαλέες αδυναμίες του κ. Παπανδρέου, που οδήγησαν τη χώρα στην τριμερή επιτήρηση και στους δυσβάσταχτους όρους που θέτει για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον άρτο της ελληνικής οικογένειας, προσπαθεί να του δώσει δικαστικό θέαμα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι μόνο με σαφείς ενδείξεις η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. «Εάν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις, πιστεύω ότι κανείς, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν θα υπολείπεται σε θάρρος να προχωρήσει σε προανακριτικές επιτροπές. Αυτό, όμως, είναι θέμα της ίδιας της Βουλής και εξαρτάται από τα στοιχεία που θα προκύψουν»είπε.

Την εμπλοκή του ονόματός του σε χρήματα από την off shore του φερόμενου ως διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens κλήθηκε να εξηγήσει ενώπιον τη Εξεταστικής ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς. Ο ίδιος είπε ότι το 2006 ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για ένα έμβασμα 75.000 ευρώ, αλλά δεν είχε να δώσει καμία εξήγηση και δήλωσε έκπληκτος.