Σημαντικές επενδύσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑστη Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαντουδίου που πλήττεται από ανεργία. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑθα αποκτήσει τη ΒΙΟΜΑΓΝ, στην οποία ανήκει μεγάλη έκταση στο Μαντούδι Ευβοίας, όπως και το δικαίωμα εξορύξεων σε ορυχεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι επενδύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη πενταετία, αφορούν μια ενεργειακή μονάδα στην περιοχή με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 1.000 ΜW, για την οποία ήδη υπάρχει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ. Εκτιμάται ότι στη φάση της ανάπτυξης της επένδυσης θα δημιουργηθούν 1.700 θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η ΒΙΟΜΑΓΝ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε πτωχεύσει, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑκ. Γ. Περιστέρης και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν. Κάμπας είχαν καταβάλει για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων της εταιρείας 30 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί και στο τίμημα εξαγοράς της εταιρείας, ενώ η αποτίμησή της είναι περίπου 73 εκατ. ευρώ. Τώρα η ΒΙΟΜΑΓΝ θα μεταβιβαστεί στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ιστορική επιχειρηματική μονάδα της Εύβοιας, το «περιβόητο» Μαντούδι της εποχής Μποδοσάκη, είχε αντικείμενο τη μεταλλευτική δραστηριότητα για πολλές δεκαετίες, ώσπου κατέρρευσε οικονομικά και οδήγησε στην ανεργία και στην εσωτερική μετανάστευση εκατοντάδες οικογένειες. Η μονάδα θα επαναλειτουργήσει με άλλη δραστηριότητα και με κατεύθυνση τον ενεργειακό τομέα πλέον, αφού έχει γίνει αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Για να φθάσει να αξιοποιηθεί το «Μαντούδι», όπως αποκαλείται σχηματικά, πέρασε από τα «σαράντα κύματα» της πλήρους απαξίωσης και από τις Συμπληγάδες της γραφειοκρατίας.

Η ΒΙΟΜΑΓΝ του Μαντουδίου είναι τα παλαιά Μεταλλεία Παπαστρατή στη Βόρεια Εύβοια, τα οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Ιωάννη Βαρβούτη και λειτούργησαν με αυτή την επωνυμία. Το όνομα των παλαιών ιδιοκτητών αλλά και των μεταλλείων είχε εμπλακεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με τη μεγάλη πυρκαϊά στο πανέμορφο δάσος της Βορειοανατολικής Εύβοιας, η οποία είχε κατακάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα με πεύκα κυρίως, και πολλοί τότε είχαν καταλογίσει επιχειρηματικά κίνητρα στα αίτια της πυρκαϊάς.

Η επένδυση είχε κολλήσει για πολλούς μήνες το 2007, όταν ενεπλάκησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει η απαραίτητη φορολογική κάθαρση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου είχαν θεωρήσει ως κέρδη όλα τα ποσά τα οποία η πτωχευμένη εταιρεία δεν κατέβαλλε στους πιστωτές της και τα φορολόγησαν. Αρα ο επενδυτής που ήθελε τη ΒΙΟΜΑΓΝ θα έπρεπε δικαίως να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους απολυμένους, προς το Δημόσιο και προς τους πιστωτές, αλλά επιπλέον να πληρώσει και φόρους για το ποσό αυτό (άλλο ένα 40%) ωσάν αυτά τα χρήματα να ήταν κέρδη της εταιρείας που παρέμενε κλειστή. Το θέμα έφθασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τελικά δόθηκε η ζητούμενη λύση του «γόρδιου δεσμού», οπότε άνοιξε και ο δρόμος για την επαναλειτουργία της.

Εν τω μεταξύ η συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑενέκρινε τη διανομή μερίσματος, το οποίο προσαυξημένο με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 10% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,108 ευρώ ανά μετοχή. Από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου οι μετοχές της εταιρείας θα διακινούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος. Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑΕνεργειακή, η οποία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,067 ευρώ ανά μετοχή με ημερομηνία αποκοπής στις 18 Μαΐου και έναρξη καταβολής στις 25 Μαΐου.