Δείγματα γραφής θα δείξει για πρώτη φορά την Πέμπτη ο κάπως ασυνήθιστος για τα βρετανικά κοινοβουλευτικά ήθη κυβερνητικός συνασπισμός κορυφής με τη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Με την ανακοίνωση ορισμένων υφυπουργών –ορισμένοι προέρχονται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες– ολοκληρώνεται η εικόνα της νέας κυβέρνησης.

Ήδη ο νέος πρωθυπουργός, ο κ. Ντέιβιντ Κάμερον είχε το απόγευμα της Τετάρτης τις πρώτες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες όπως και με τον αντιπρόεδρο, τον αρχηγό των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν τέσσερα μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών: ο κ. Βινς Κέιμπλ εποπτεύει τον τομέα των επιχειρήσεων και των τραπεζών· ο κ. Ντεϊβιντ Λος είναι υφυπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Τζορτζ Οσμπορν· υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλαβε ο κ. Κρις Χιουν· και υπουργός για θέματα Σκωτίας είναι ο κ. Ντάνι Αλεξάντερ.

Περίπου ένας στους δύο εκλεγμένους βουλευτές των Φιλελεύθερων θα έχει θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο ενώ αρκετοί από τους Συντηρητικούς θήτευσαν στις αντίθετες σχέσεις του σκιώδους συμβουλίου.

Σε δηλώσεις τους οι νέοι υπουργοί έσπευσαν να δώσουν ένα περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής. Η νέα υπουργός Εσωτερικών κυρία Τερέζα Μέι τόνισε ότι θα ακυρώσει το σχέδιο των ταυτοτήτων, θα διατηρήσει το σχέδιο για μία τράπεζα DNA για καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα αλλά επίσης θα θέσει ετήσιο όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ. Ακόμη, για περικοπές στο τομέα της υγείας μίλησε ο νέος υπουργός.