H ομπρέλα προστασίας της ΕΕ και ΔΝΤ που θωρακίζει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ευρώ δημιουργεί νέα δεδομένα και για τη χώρα μας. Για τις αγορές το κοινό σχέδιο στήριξης στοχεύει στην καρδιά του ζητήματος και ενισχύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δίνοντάς τους περισσότερα εργαλεία ευελιξίας για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις, αλλά αυτό που αλλάζει καταλυτικά τα δεδομένα είναι η πρωτοφανής εμπλοκή της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων.

Οπως η κρίση του ΕRΜ (μηχανισμός ευρωπαϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών) στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πυροδότησε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επί καιρό σχεδιαζόμενη νομισματική ενοποίηση, φαίνεται ότι η κρίση δημοσίου χρέους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη σταδιακή προώθηση της δημοσιονομικής ενοποίησης, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η προσφορά δισεκατομμυρίων ευρώ δεν λύνει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα του αξιόχρεου στον ευρωπαϊκό Νότο, την ώρα εξάλλου που οι χθεσινές πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα δείχνουν πως το «παιχνίδι» μπορεί να έχει και άλλα επεισόδια.

Για τη χώρα μας τώρα το νέο σκηνικό περιορίζει την πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ κερδίζοντας χρόνο αποκτά ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας ώστε να βάλει την οικονομία της σε νέα ρότα. Οι αγορές δεν μπορούν παρά να μας δώσουν χρόνο (ένα-δύο έτη) ώστε να βάλουμε τάξη «στα του οίκου μας». Αν τα καταφέρουμε, παγκόσμιοι θεσμικοί επενδυτές ομολόγων όπως η Ρimco, η Αllianz, η Generali ή η ΑΧΑ θα αλλάξουν την αρνητική τους στάση και τότε ίσως θα είναι ο καιρός για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές για δανεισμό. Αν υπάρξει εφησυχασμός, όμως, τότε οι αγορές και οι εταίροι μας αργά ή γρήγορα θα μας τιμωρήσουν.

Στο παραπάνω πλαίσιο το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε χθες ράλι ανακούφισης το οποίο μπορεί να διαρκέσει λίγο ακόμη (επιπλέον κέρδη 10% «βλέπουν» οι αναλυτές). Στη συνέχεια, όμως, οι επενδυτές θα αναμένουν να δουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία ώστε να μπορέσουν να αποτιμήσουν και την πραγματική αξία των μετοχών. Ετσι το στοίχημα για τη χώρα και την εγχώρια αγορά είναι πλέον διττό καθώς η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών θα πρέπει να συνοδευτεί και από μέτρα ανάπτυξης που θα βάλουν σε νέα ρότα τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

mantik@tovima.gr