Μετά το πάγωμα του νόμου Πετραλιά για το 2010, η κυβέρνηση επαναφέρει την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η πρώτη κατηγορία ασφαλισμένων που θα θιγεί είναι οι μητέρες ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Το όριο ηλικίας στην περίπτωση αυτή θα αυξάνεται σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας και για τις μητέρες ανηλίκων στα ειδικά ταμεία μισθωτών (τράπεζες και ΔΕΚΟ) τα οποία είναι ενταγμένα στο ΙΚΑ. Για αυτά τα Ταμεία η προσαρμογή ξεκινά από το 2013. Το ίδιο έτος ξεκινά η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται κάνοντας χρήση της 35ετίας.

Αγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2011 καταργούνται οι γενικές ή καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης καθώς και του Δημοσίου για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών. Η διάταξη αυτή καταργεί στην ουσία το καθεστώς που θεωρείται αναχρονιστικό.

Η πρόταση ήταν να καταργηθούν πλήρως 25.000 συντάξεις που δίνονται από το Δημόσιο αλλά τελικά αποφασίστηκε οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται να εξακολουθήσουν να καταβάλλονται και να επανακρίνονται όπου αυτό προβλέπεται.

Αξιοποίηση της περιουσίας
Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια των Ταμείων γίνονται μέσω της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών ή άλλων Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τον έλεγχο και τη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 30 δισ. ευρώ αναλαμβάνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για την ακίνητη περιουσία που η αξιοποίησή της ανατίθεται στις τράπεζες.