Η ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των περισσότερων άλλων νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Προχωράμε στη διασύνδεση του Πολυποτάμου στην Εύβοια της Νέας Μάκρης στη Στερεά και των Κυκλάδων» ανέφερε η υπουργός.
Η διασύνδεση «θα αποτελέσει το τμήμα του λεγόμενου Mediterranean Ring (Μεσογεικός Δακτύλιος), ενός μεγάλου οράματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην Ευρώπη».
»Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ- τεχνικά εφικτή» είπε.
Η κυρίαΜπιρμπίλη ανέφερε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προκειμένου τα έργα διασύνδεσης να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ).
Οσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε ότι «με το νέο νομοσχέδιο επιχειρούμε να μειώσουμε το μέσο χρόνο αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα. Η διαδικασία γίνεται από σειριακή, παράλληλη, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να αποδεχθούν τα έργα ΑΠΕ στις περιοχές τους. «Δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας» είπε.