Σε προσχέδιο συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία καταλήγουν οι συνομιλίες Συντηρητικών και Φιλελευθέρων. Μένει η συμφωνία να λάβει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με το Sky News, που επικαλείται πηγές από τα δύο κόμματα, οι συνομιλίες βρίσκονται «στην τελική ευθεία».

Οι προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στα στελέχη των δύο κομμάτων.

Ο νούμερο δύο του κόμματος των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο.

«Θα αναφέρουμε (τις εξελίξεις) στον Ντέιβιντ Κάμερον και θα έχουμε συναντήσεις με συναδέλφους του Κοινοβουλίου» δήλωσε.

Οι συνομιλίες υπήρξαν δύσκολες, μιας καιοι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων σε βασικά «είναι ένα βουνό» κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στελέχους των Φιλελευθέρων.

Κομβικό σημείο είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο καθώς οι Φιλελεύθεροι με 23% των ψήφων απέσπασαν μόλις 57 έδρες ενώ οι Εργατικοί με 29% είχαν 258. Ωστόσο οι Συντηρητικοί φοβούνται ότι αυτό θα οδηγούσε στο μέλλον σε νέα μετεκλογικά αδιέξοδο με τους Φιλελεύθερους σε ρόλο ρυθμιστή. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι άλλο ένα αγκάθι με τους Συντηρητικούς να υιοθετούν μία πιο σκηλρή, ευρωσκεπτικιστική πολιτική και, αντίθετα, τους Φιλελεύθερους να τάσσονται καταρχήν υπέρ του ευρώ.

Αργά τη Κυριακή συναντήθηκαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ο Ντείβιντ Κάμερον και ο Νικ Κλεγκ, σε μία «φιλική συζήτηση», χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη τιθάσευσης του χρέους και σταθερής κυβέρνησης εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.