Εως και δύο ώρες περισσότερο διαρκούν οι πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής λόγω των παρακάμψεων που αναγκάζονται να κάνουν τα αεροπλάνα ώστε να αποφύγουν για λόγους ασφαλείας το γιγαντιαίο σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης που συνεχίζει, αργά αλλά σταθερά, να απελευθερώνει το ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας.

Το σύννεφο της σκόνης εκτείνεται κατά μήκος 2.000 χιλιομέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό προκαλώντας ένα πραγματικό εναέριο μποτιλιάρισμα καθώς, για να το αποφύγουν, τα αεροπλάνα αναγκάζονται να κινούνται ασυνήθιστα νότια στον ισπανικό εναέριο χώρο ή ασυνήθιστα βόρεια στην Αρκτική. Ημερησίως επηρεάζονται περίπου 40 εταιρείες και περισσότερες από 600 πτήσεις που για να αντεπεξέλθουν καταναλώνουν καύσιμα αξίας 4.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης για κάθε αεροπλάνο.

Προς το παρόν οι άνεμοι επεκτείνουν το σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης τόσο βορειοδυτικά όσο και νοτιοανατολικά, ανεβάζοντάς το σε ύψος δέκα χιλιομέτρων, το σύνηθες ύψος πτήσεων των αεροσκαφών. Εως ότου σταματήσει η δραστηριότητα του Εϊγιαφιαλαγιοκούλ, η τύχη των εναέριων μεταφορών της Ευρώπης εξαρτάται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στον Ατλαντικό. Οσο αυτοί πνέουν βορειοδυτικά, προς την ακατοίκητη Αρκτική, πράγμα συνηθισμένο αυτή την εποχή, οι αεροπορικές συγκοινωνίες δεν κινδυνεύουν να διακοπούν, όπως συνέβη στα μέσα Απριλίου όταν εξερράγη το ηφαίστειο.