10- 12 Μαΐου
Εθνικό πρόγραμμα δράσης για εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών
MΕΓΑΡΟ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, Β. ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Η Διατμηματική Μονάδα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων (RΕΝΕS) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνει το 4o Εθνικό Συνέδριο για τις ΑΠΕ με θέμα: «Η Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: προς ένα Φιλόδοξο και Αξιόπιστο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης».Το συνέδριο αυτό επιδιώκει να συμβάλει στην ταχύτερη και ευρύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ενεργειακή μας παραγωγή, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και ευέλικτης Εθνικής Στρατηγικής για τις ΑΠΕ και στην ανάπτυξη εφαρμογών μεγάλης κλίμακας των ΑΠΕ.

Για τις λεπτομέρειες καλέστε στο τηλ. 210

9730.697, ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://renes2010. conferences.gr 10 Μαΐου
Παρίσι- Αθήνα: αρχιτεκτονικές συγκρίσεις
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΙΝΑ 31, ΑΘΗΝΑ
Η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Κέντρο και κεντρικότητες, Παρίσι- Αθήνα: συγκρίσεις» θα φέρει στο ίδιο αμφιθέατρο ένα πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων (ιστορικών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων) από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Αφορμή για τη συζήτηση είναι το σχέδιο για το «Grand Ρaris» του μέλλοντος, για τη σχέση ανάμεσα στην ιστορική πόλη και την περιφέρεια (εγγύτερη και απώτερη).Τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από το πρόσφατο εγχείρημα του «Grand Ρaris» (στο οποίο έλαβαν μέρος ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα); Ποιες συγκρίσεις μπορούν να γίνουν με την περίπτωση της Αθήνας; Οι απαντήσεις στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου την ερχόμενη Δευτέρα στις 18.30.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα: www. ifa. gr – Ταυτόχρονη μετάφραση, είσοδος ελεύθερη.

10 Μαΐου
Ευρωπαϊκή συνάντηση αντιμετώπισης της φυματίωσης
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ- Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 196, ΑΘΗΝΑ
Αύριο, και μεταξύ των ωρών 9.00- 17.30, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας- σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με τη συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και την υποστήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα:

«Προγράμματα αντιμετώπισης της φυματίωσης- Ηθικές και νομικές προεκτάσεις». Συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες και εκπρόσωποι των φορέων: ΕURΟ ΤΒ Focal Ρoint, ΕURO VΕΝΙCΕ ΟFFΙCΕ,WΗΟ/ΕΤΗ,World Μedical Αssociation, London School of Ηygiene and Tropical Μedicine. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Πληροφορίες:ΕΣΔΥ, τηλ. 213 2010.263. 11 Μαΐου
Ναυτικές αφηγήσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
Ο Στ΄ Κύκλος Ομιλιών του ΕΙΕ συνεχίζεται την Τρίτη, με ένα ιδιαίτερα προσφιλές θέμα: Η κύρια ερευνήτρια του ΙΝΕ/ΕΙΕ, Ουρανία Πολυκανδριώτη, θα εντρυφήσει σε «Ναυτικές Αφηγήσεις».

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωρα έναρξης 19.30. Για πληροφορίες: τηλ. 210 7273501+516 και στον δικτυακό τόπο: www. eie.gr 12 Μαΐου
Ο αστικός θόρυβος και οι επιδράσεις του στην υγεία
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛ.
ΑΘΗΝΩΝ, ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ 113, ΑΘΗΝΑ.

Εσπερίδα με θέμα τον Αστικό Θόρυβο και τις Επιδράσεις του στην υγεία διοργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το ΕCΟCΙΤΥ, την Τετάρτη και ώρα 17.30. Ειδικότερα, τα θέματα που θα παρουσιασθούν είναι: Κοινοτική οδηγία και ελληνική νομοθεσία σχετικά με τα όρια θορύβου, Μετρήσεις και επίπεδα θορύβου στην Ελλάδα, Θόρυβος και επιδράσεις στην υγεία του πολίτη, Αποτελέσματα του Πολυκεντρικού Ερευνητικού Προγράμματος ΗΥΕΝΑ για τις επιδράσεις του θορύβου στην εμφάνιση υπέρτασης.

Η εσπερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από το ΕCΟCΙΤΥ(τηλ. 210

6196757) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (τηλ. 210 3816.404).

Ως 30 Μαΐου
Εκθεση για τα «minicars»
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΗΣΙΣ, 6Ο ΧΛΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΘΕΡΜΗΣ
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει στον χώρο του Μουσείου Τεχνολογίας έκθεση με τίτλο «Μinicars- Η απλότητα στη μετακίνηση».

Πρόκειται για μια συλλογή με ιδιαίτερα αυτοκίνητα «μικρών διαστάσεων», που ιδίως κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια κάλυψαν τις ανάγκες μετακίνησης ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Δημιούργησαν έναν νέο τρόπο αυτόνομης μεταφοράς, για να γίνουν στη συνέχεια πολυχρηστικά και να αποτελέσουν «μόδα» που συνεχίζεται ως σήμερα. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 4 ως 30 Μαΐου 2010, λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου και μπορείτε να την επισκεφθείτε με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο Τεχνολογίας(κανονικό 7 ευρώ, μειωμένο 5).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www. noesis. edu. gr/index.

php? action=ekthetiria Ως 30 Μαΐου
Αυλαία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον Ελληνικό Κόσμο
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ΠΕΙΡΑΙΩΣ 254, ΤΑΥΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Ελληνικού Κόσμου» για το υπόλοιπο του μήνα τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους κούκλα,θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία γνωρίζοντας ένα πραγματικό ρομπότ και θα ξεναγηθούν στον μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου Joan Μiro. Επίσης θα γνωρίσουν την ιστορία του Νάρκισσου,θα μάθουν για τα λουλούδια,θα ταξιδέψουν στον χρόνο με μια τριακόντορο και θα γίνουν για λίγο αρχαιολόγοι,για να εξερευνήσουν τους θησαυρούς που βρίσκονται στο σκάμμα του «Ελληνικού Κόσμου».Και…όσο τα παιδιά διασκεδάζουν και μαθαίνουν,οι κυριακάτικες διαλέξεις για γονείς- που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το περιοδικόFamily Life-κρατούν παρέα στους συνοδούς τους.Στις 9 Μαΐου το θέμα είναι ο «ρόλος των μπαμπάδων σήμερα»,στις 16 Μαΐου «τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν στις διακοπές;» και στις 30 Μαΐου ο «εκφοβισμός στο σχολείο».

Πληροφορίες και κράτηση θέσεων: τηλ. 212 2540.628.

a.kafantaris@gmail.com