Στην… πλατεία Συντάγματος και στα Εξάρχεια «κοιτάζει» πλέον η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπίσει τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν τα βίντεο από τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αλλά και τις καταγραφές από κάμερες στην πλατεία Συντάγματος όπου απεικονίζονται τα επεισόδια που σημειώθηκαν εκεί μετά τον εμπρησμό της Μarfin Βank.

Αναζητούνται ακόμη πλάνα ή φωτογραφίες από blogs, ιστοσελίδες και από όποιον άλλο μπορεί να έχει οπτικό υλικό. Εχουν ληφθεί επίσης δεκάδες καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει σειρά ενδείξεων ότι οι τρεις, τουλάχιστον, δράστες του εμπρησμού- μία κοπέλα και δύο άντρες- μετά την πυρπόληση του υποκαταστήματος της τράπεζας κινήθηκαν από την κάτω προς την επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σε αυτές τις συγκρούσεις φαίνονται ορισμένοι από τους συμμετέχοντες να μη φοράνε κουκούλες ή κράνη. Στην πλατεία Συντάγματος υπήρχε εκτεταμένη κάλυψη των γεγονότων από ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, εν αντιθέσει προς το σημείο όπου σημειώθηκε ο εμπρησμός του καταστήματος της Μarfin.

Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «στις περισσότερες περιπτώσεις εμπρησμών ή επεισοδίωνδεν γίνεται συστηματική έρευνα για την εξιχνίασή τους. Ετσι λοιπόν πολλοί κουκουλοφόροι είναι απρόσεκτοι και πριν ή μετά τις επιδρομές βγάζουν κράνη, μάσκες και κουκούλες γιατί θεωρούν ότι ποτέ δεν θα υπάρξει αναζήτηση από τις κάμερες και εντοπισμός τους. Ομως τώρα δεν υπάρχουν απλές ζημιές αλλά ανθρώπινα θύματα. Αυτή η απροσεξία τους είναι το όπλο μας σε όλες τις αναζητήσεις που κάνουμε στο “φιλμ” της πορείας τους. Ψάχνουμε κυρίως πλάνα σε ουδέτερο χρόνο, ακόμη και τη στιγμή που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει μετρό ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς για να φύγουν από το σημείο».

Μάλιστα αναζητούνται πλάνα από ιδιωτικές κάμερες- με σήμανση χρόνου-, όπου κάποιος από τους υπόπτους μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα.

Μέσω αναζήτησης του χρόνου πραγματοποίησης και της διάρκειας του τηλεφωνήματος επιχειρείται να εντοπιστεί αυτός που πραγματοποίησε την «επίμαχη» κλήση.

Ενα δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους δράστες της επίθεσης από στέκια στην πλατεία Εξαρχείων και άλλες περιοχές της Αθήνας. Ηδη ισχυρή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο στα Εξάρχεια, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για άντληση πληροφοριών. Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.