Η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕΔΝΤ- ΕΚΤ προκαλεί θύελλα στα κόμματα και τεκτονικές δονήσεις στο πολιτικό σύστημα. Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επί του επίμαχου σχεδίου νόμου απετέλεσε πεδίο εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας με την (αναμενόμενη) διαφοροποίηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από την κομματική «γραμμή» της ΝΔ για καταψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και με την (μη αναμενόμενη) απόφαση τριών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να μην το υπερψηφίσουν επιλέγοντας το «παρών», θέτοντας εαυτόν εκτός της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠαΣοΚ.
«Ή ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνίαή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία». Με προμετωπίδα το δίλημμα αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έθεσε προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τους βουλευτές του κόμματός του, χωρίς ωστόσο να αποτρέψει τις διαφοροποιήσεις. Η πρώτη σφοδρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, η διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και η ακαριαία αντίδραση του κ. Παπανδρέου να θέσει εκτός της ΚΟ του ΠαΣοΚ τους βουλευτές κκ. Ι. Δημαρά , Β. Οικονόμου και κυρία Σοφία Σακοράφα προτού καλά καλά ολοκληρωθεί η κρίσιμη ψηφοφορία συνθέτουν το δραματικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε χθες στο Κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο, το οποίο στήριξαν με την ψήφο τους και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, συγκέντρωσε 172 «ναι» έναντι 121 «όχι», 3 «παρών», ενώ υπήρξαν και 4 απόντες (μεταξύ αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής , ο οποίος με επιστολή του έκανε γνωστό ότι στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, και η βουλευτής της ΝΔ κυρία Ελσα Παπαδημητρίου , η οποία διαβεβαίωσε το κόμμα της ότι τάσσεται με την κομματική «γραμμή»).
Στον απόηχο των τραγικών γεγονότων με τον θάνατο των τριών εργαζομένων της τράπεζας Μarfin, που σημάδεψαν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν αντέχουμε άλλες πληγές» και ζήτησε «να τελειώσουμε πια με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια και την τρομοκρατία». Ενώ αναφερθείς στην αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η τρόικα, είπε ότι «πραγματικός πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε το παν για να μη χρεοκοπήσει η χώρα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι «γυρίζει πίσω στο παλιό ΠαΣοΚ» και ότι «από το ΄89 και το αλησμόνητο “δώσ΄ τα όλα” ως το 2009 και το επίσης κλασικό “λεφτά υπάρχουν” φαίνεται σαν να μην πέρασε ούτε στιγμή». «Λαϊκισμός τότε, λαϊκισμός και σήμερα» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι το ΠαΣοΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα χρέους κοινό για όλη την ευρωζώνη και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ ενός άλλου «μείγματος οικονομικής πολιτικής» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «προτείνει ένα “φάρμακο” σε δοσολογία που μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή». «Εμείς συνένοχοί σας δεν πρόκειται να γίνουμε» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι για τους λόγους αυτούς το κόμμα του δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Εθεσε μάλιστα έξι «κόκκινες γραμμές», μεταξύ των οποίων και τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους, συζήτηση που, όπως τόνισε, «θα βυθίζει τον τόπο σε βαθύτερη δίνη», και συνέδεσε τα σενάρια αυτά με τη σύμβαση της κυβέρνησης με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο Lazard, κάτι που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπονομευτική αναφορά».
Βολές κατά κυβερνητικών στελεχών και κυρίως κατά της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη για το ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά εξαπέλυσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης. «Στον τομέα της σταθεροποίησης και της μείωσης των μισθών, που συνιστά μια εξισορρόπηση στην απώλεια εισοδήματος, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και από ΄δώ και πέρα δεν πρέπει να χαθεί μια χώρα» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.