Τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών στην Κηφισιά, στο Ηλιον και στον Λαγκαδά αλλά και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποφάσισε χθες η 12μελής Ιερά Σύνοδος. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν αποφασίσει τη δραστική περιστολή των δαπανών των κεντρικών οικονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ανέβαλαν ακόμη και την πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ακόμη όλα τα μέλη της Συνόδου τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας καθώς θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά και κοινωνικά οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι νεόπτωχοι Ελληνες και μετανάστες που προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης. Ταυτόχρονα τα μέλη της Ιεραρχίας θα προχωρήσουν στην άρση της ακοινωνησίας του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου Γκατζιρούλη που του επιβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σημαντικό προβάδισμα για τη Μητρόπολη Αττικής διαθέτει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μησιακούλης , για τη Μητρόπολη Ηλίου ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος , ενώ στη Μητρόπολη Λαγκαδά αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των πρωτοσυγκέλλων των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και Βεροίας κ. Παντελεήμονα .

Ταυτόχρονα η 12μελής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε εκ νέου τη διενέργεια ανακρίσεων κατά του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη καθώς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος διαπίστωσε κακοδιαχείριση στα οικονομικά της Μητρόπολης Αττικής.