O φόβος για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι εντονότερος από ποτέ για την κυβέρνηση μετά τις χθεσινές εξελίξεις, με τη μαζική αντίδραση στα σκληρά μέτρα και τον θάνατο τριών ανθρώπων στο υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Σταδίου. Από το Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη εντολή προς κάθε αρμόδιο είναι να εντοπιστούν πάση θυσία, να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι του εμπρησμού της τράπεζας, που κόστισε τρεις ζωές, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι, παρά τη μαζικότητά της, η χθεσινή διαδήλωση ήταν ειρηνική και «ελεγχόμενη».

Ωστόσο το νομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι φανερό ότι θα το στηρίξουν με βαριά καρδιά, ενώ από προχθές το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες- ακόμη και από υπουργούς- προκειμένου να αμβλυνθούν κάποια μέτρα, ειδικώς στο σκέλος που αφορά τους συνταξιούχους. Επίσημες κυβερνητικές πηγές και το υπουργείο Οικονομικών διέψευδαν ότι υπάρχει σκέψη ανάκλησης κάποιων από τα μέτρα. Βάσει αυτών το σχέδιο νόμου που έχει υπαγορευθεί από την τρόικα συζητείται σήμερα χωρίς αλλαγές και τροποποιήσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει την προσοχή του στραμμένη στη στάση που θα τηρήσει εν τέλει η ΝΔ.

Ο μείζων προβληματισμός της κυβέρνησης εκφράζεται για το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ έχει εμφανώς απολέσει πλέον τη δυνατότητα να επικαλεστεί το επιχείρημα «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και υπ΄ αυτό το πρίσμα οι βουλευτές της συμπολίτευσης και το επιτελείο του Πρωθυπουργού αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του μετώπου που φουντώνει, με το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ήδη εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα ο κ. Γ.Παπανδρέου μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Εurogroup, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές προς τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει περιθώρια λήψης άλλων μέτρων.

Η ανησυχία για όλα αυτά τα ζητήματα εκφράστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του, με τη συμμετοχή των κκ. Χ.Παμπούκη, Ν.Αθανασάκη, Ευ. Βενιζέλου, Ι.Ραγκούση και κοινοβουλευτικών στελεχών. Εξετάστηκαν τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών και επιχειρήθηκε μια αξιολόγηση και της στάσης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, εν αναμονή της σημερινής ψηφοφορίας για τα μέτρα. Αργά το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις λεπτομέρειες της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή ή την Δευτέρα.

Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν χθες από το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδη και με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στραμμένο στις μαζικές διαδηλώσεις και στην ένταση που κλιμακωνόταν στο κέντρο της Αθήνας.

Στην κυβέρνηση έβλεπαν από νωρίς ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν ογκώδης και μαζική σε βαθμό που προβλημάτισε πολλά στελέχη. Από τη στιγμή όμως που άρχισαν να εκδηλώνονται τα επεισόδια μπροστά στη Βουλή και ειδικώς αφότου έγινε γνωστό ότι υπήρχαν τρεις θάνατοι στην οδό Σταδίου η ανησυχία κόντεψε να μετατραπεί σε πανικό. Η συνεχής επικοινωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η ενημέρωση της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε θρίλερ και εν τέλει αποσαφηνίστηκε ότι ο θάνατος των τριών εργαζομένων στη Μarfin προήλθε από εμπρηστική επίθεση.

Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα των τριών-τρεισήμισι ωρών ο κ. Παπανδρέου παρέμενε στο σπίτι του στο Καστρί και ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις. Αμέσως μετά αποφασίστηκε η μετάβασή του στη Βουλή και η δημόσια τοποθέτησή του σε μια προσπάθεια πολιτικής εκτόνωσης της έντασης.