Η Γαλλία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παγώσει για τα επόμενα τρία χρόνια τις κρατικές δαπάνες με στόχο να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στους εταίρους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για τα τρία επόμενα χρόνια οι κρατικές δαπάνες, εξαιρουμένων των οφειλών για τα δάνεια και των εξόδων για τις συντάξεις, θα παγώσουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.

Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονταν κάθε χρόνο στη Γαλλία σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Το αυστηρό πάγωμα των δαπανών στα σημερινά τους ποσοστά σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής «η αγοραστική δύναμη» του κράτους θα μειώνεται κάθε χρόνο όσο ο πληθωρισμός.

Για το 2010 ο Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε από τους υπουργούς να «προσέξουν ώστε τα έξοδα να διατηρηθούν αυστηρά στα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό ποσοστά».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Γάλλος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη διατήρηση της πολιτικής σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται.

«Οι διοικητικές δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 10% σε 3 χρόνια, με μείωση κατά 5% ήδη από το 2011» ανακοίνωσε.