O κ. Κ.Παπούλιας εξέφρασε χθες, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ύφος που ξάφνιασε με την αυστηρότητά του, το αίτημα που φαίνεται ότι γίνεται κυρίαρχο στην κοινωνία αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου. «Να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού» ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο κ. Παπούλιας είπε στον Πρωθυπουργό, που τον ενημέρωσε για τα επώδυνα μέτρα που συνεπάγεται ο μηχανισμός στήριξης, ότι ο λαός θα ανταποκριθεί, αλλά θα χρειαστεί να πειστεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μια κοινωνία ευνομίας. «Το αίσθημα της ανομίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας» πρόσθεσε. Αργότερα ο κ. Παπούλιας, αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαμάντ Τζάσεμ μπιν Τζαμπραλ Θάνι , συνέχισε σε ακόμη πιο αυστηρό πνεύμα τονίζοντας ότι «πρέπει να κερδίσουμε ένα μέλλον καλύτερο, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Να πατάξουμε τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος» .
Η παραίνεση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας βρήκε ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είχαν γίνει αποδέκτες του κλίματος που διαμορφώνεται στην κοινωνία αλλά και στην εκλογική βάση του ΠαΣοΚ για τιμωρία όσων οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: στη Βουλή με τις Εξεταστικές Επιτροπές και στην αντιμετώπιση της καθημερινής διαφθοράς.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι Εξεταστικές Επιτροπές για το Βατοπαίδι και τη Siemens. «Από τη διαδικασία προκύπτουν ευθύνες. Δεν πρόκειται να βγουν ξανά όλοι λάδι» προειδοποιεί κυβερνητικός παράγοντας. Αμέσως μετά θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία. Μολονότι υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν πρέπει να κουκουλωθούν οι ευθύνες για την κρίση. Λένε, μάλιστα, ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί το «κατηγορητήριο» με μεγάλη προσοχή ώστε να μην υπάρχει ούτε χαραμάδα διαφυγής για τους υπαιτίους, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε για ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους.
Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση αφορά την πάταξη της διαφθοράς στην καθημερινότητα: «φακελάκια», «μίζες», «φοροφυγάδες» κ.ά. Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να ανοίξουν φακέλους με υποθέσεις διαφθοράς και σκάνδαλα και να τις στείλουν στον κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια με στόχο να φτάσουν οι υποθέσεις αυτές στον εισαγγελέα. Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. «Ο στόχος δεν είναι να εκδικηθούμε κάποιους, αλλά να εμπεδωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση» δηλώνει ο γ.γ.
του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης.
Την πρότασή του για μεταβολή της διαδικασίας με την οποία το Κοινοβούλιο αποδίδει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα επανέφερε χθες ο κ. Ευ.Βενιζέλος , μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Α.Βγόντζα με τίτλο «Η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου – 20 χρόνια μετά». Ο υπουργός Αμυνας προτείνει να αναδεικνύει η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ένα ολιγομελές δικαστικό όργανο το οποίο θα κρίνει αν πρέπει να κινηθεί η διαδικασία του νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών». Στη συνέχεια η πλειοψηφία της Βουλής θα αποφασίζει βάσει αυτού του πορίσματος για τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου. «Η κοινωνία είναι οργισμένη,αλλά δεν μπορεί να δικάζει.Από την οργή και την πολιτική αντίδραση ως την καταδικαστική απόφαση πρέπει να μεσολαβούν διαδικασίες και εγγυήσεις» επισήμανε. Γ. Παπανδρέου: «Δεν θα τα καταφέρω μόνος»
«Ούτε μόνος μου θα τα καταφέρωούτε μόνο με τους 15 υπουργούς της κυβέρνησης» δήλωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνικών Ελλάδος και προανήγγειλε άμεση καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές σύνολό τους. «Θα είμαι πάντα πρώτος στη μάχη, αλλά δεν θα τα καταφέρω, η χώρα δεν θα τα καταφέρει, χωρίς τη δική σας ενεργό συμμετοχή» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι πληρώνουμε τον λογαριασμό της Ελλάδας τού χθες, ενώ υποστήριξε ότι στο μέλλον οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν ανάγκη το κράτος για να επιβιώσουν. «Αλλωστε δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει για πάντα ένα ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτεί συνεχώς νέα έργα» είπε.