Συνεδριάζει αυτή την ώρα σε δραματικούς τόνους το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία με την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΛΤ, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα δώσει συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων. Το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή για να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντως.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για τη λήψη του σκληρού πακέτου των μέτρων. Υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα αλλά αναγκαία. Ο μεγάλος ασθενής είναι το ελληνικό δημόσιο, ενώ δεν θίγεται ο ιδιωτικός τομέας. Τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται γιατί πάνω από όλα θέτει την Ελλάδα και όχι το πολιτικό κόστος.
Θα περάσουμε δύσκολα χρόνια λέει ο πρωθυπουργός αλλά θα τα καταφέρουμε.

Οι συμπολίτες μας θα υποστούν μεγάλες θυσίες, αλλά o εναλλακτικός δρόμος θα είναι η καταστροφή, δήλωσε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο που καλείται να εγκρίνει κατ’ αρχήν τα νέα επώδυνα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «μεγάλο ασθενή». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την περικοπή των δώρων των βουλευτών.

Σήμερα επικυρώνουμε τη συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ένα χωρίς προηγούμενο σε μέγεθος πακέτο στήριξης, για μία χωρίς προηγούμενο προσπάθεια εκ μέρους των Ελλήνων». «Θα κάνω τα πάντα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όσους του μιλούν για πολιτικό κόστος, ότι «θα μείνεις μία θητεία», τα μέτρα δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, απάντησε, έχει πάντοτε στο επίκεντρο το συμφέρον της πατρίδας. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, αλλά όταν παραδώσω τη σκυτάλη, να παραδώσω μία διαφορετική και καλύτερη Ελλάδα.

Στο τέλος της θητείας μου, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη αλλά αναγεννημένη, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι «δεν ήταν επιλογή μας» τα μέτρα, τονίζοντας ότι «η οικονομική πραγματικότητα μας υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις», για θυσίες «σκληρές αλλά αναγκαίες» για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος των 300 δισ. ευρώ.

Οι θυσίες αυτές, πρόσθεσε, δίνουν ανάσα και χρόνο χρόνιο για τις ιστορικές αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο. Χαρακτήρισε δε αυτονόητη την οργή των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν «αμαρτίες άλλων».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι στο «εξαιρετικά στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο» που βρεθήκαμε δεν θίγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι ο δημόσιος τομέας, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι προσπάθεια έγινε για «να διαφυλάξουμε ότι οι επιπτώσεις για τους πλέον αδύνατους θα είναι οι μικρότερες δυνατές».

Προανήγγειλε επίσης ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, να συμμετάσχουν στα βάρη οι βουλευτές και να παραιτηθούν των δώρων τους. Παράλληλα έχει δώσει, όπως ανακοίνωσε, εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑώστε να μην συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις του πακέτου λιτότητας και ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με επιτάχυνση των διαδικασιών πλήρωσης των θέσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την τελική συμφωνία, ενώ στη συνέχεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σχετικά, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει νόημα, εφόσον γίνει μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».