Την άμεση εκταμίευση κεφαλαίων από τον μηχανισμό βοήθειας και την «πειθαρχία» της κυβέρνησης στα νέα μέτρα που υποδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προεξόφλησαν οι επενδυτές σε «πανηγυρική» συνεδρίαση και στο «μίνι ράλι» το οποίο τροφοδότησαν οι «διαρροές» σχετικά με τα νέα μέτρα που επρόκειτο να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Αθήνα. Μολονότι τα μέτρα «ακούστηκαν» ιδιαιτέρως αυστηρά και μοιάζουν με «ποινή» για τον ελληνικό λαό, οι αγορές αντέδρασαν με αυξημένη αισιοδοξία, προεξοφλώντας την εξυγίανση της οικονομίας και την ανάκαμψη στη συνέχεια, χωρίς να «υπολογίζουν» το διάστημα της ύφεσης που θα μεσολαβήσει.
Η υπερβολική αντίδραση της αγοράς ωστόσο ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι στα νέα χαμηλά 12μήνου του γενικού δείκτη (1.664,10 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη) είχε ενσωματωθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Ο γενικός δείκτης ανέκτησε τις 1.844 μονάδες με άνοδο 8,01% περίπου στο τελευταίο ημίωρο.
Πέραν της αποκατάστασης της αρνητικής υπερβολής που προηγήθηκε, οι επενδυτές προσδοκούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφορούν την πώληση μεριδίων του ελληνικού Δημοσίου σε στρατηγικού χαρακτήρα εισηγμένες, αλλά και τη «συγκέντρωση» κλάδων που θα ακολουθήσουν με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, στον χώρο των οποίων η συνένωση δυνάμεων και οι συνεργασίες αναμένεται να θωρακίσουν τον κλάδο απέναντι στην κρίση και στην οικονομική ύφεση.
Η αναστροφή του κλίματος στην κεφαλαιαγορά ξεκίνησε από την Τετάρτη με την απόφαση της ηγετικής τρόικας του μηχανισμού στήριξης (Μέρκελ, Τρισέ, Στρος-Καν) να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και να προχωρήσει αποφασιστικά στην επίσπευση των διαδικασιών.
Η απομάκρυνση του άμεσου κινδύνου επανέφερε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο, ενώ συνοδεύτηκε και από την ανάκαμψη του ευρώ και την αποκλιμάκωση των spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα από το ιστορικό υψηλό της Τετάρτης των 1.012 μονάδων βάσης προς την περιοχή των 640 μονάδων βάσης το μεσημέρι της Πέμπτης. Δεδομένου ότι η απόδοση των ομολόγων παραμένει ακόμη υψηλή, το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί στο προσεχές διάστημα να προσφύγει η Ελλάδα στις αγορές κεφαλαίων αναμένεται να προεξοφληθεί στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads.