ΡΑΜΠΑΤ Ηταν μόλις 42 ετών, πάμπλουτος και πανίσχυρος. Ηταν ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη οικονομική επιρροή στον κόσμο. Ελυνε και έδενε στις επενδυτικές δραστηριότητες του Ντουμπάι διαχειριζόμενος έναν πακτωλό από εκατοντάδες δισεκατομμύρια «πετροδολάρια». Και χθες η σορός του εντοπίστηκε σε λίμνη στο Μαρόκο. Πρόκειται για τον σεΐχη του Ντουμπάι και διευθυντή της Αρχής Επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι (ΑDΙΑ) Αχμέντ μπιν Ζαϊέντ αλ Ναγιάν , ο οποίος αγνοείτο από την περασμένη Παρασκευή, όταν κατέπεσε με το ανεμόπτερό του σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας, Ραμπάτ. Η ΑDΙΑ αποτελεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign fund) διεθνώς. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εκλιπόντος αρχιεπενδυτή είχαν προσφάτως επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Στις επιχειρήσεις για την ανεύρεση του σεΐχη έσπευσαν περισσότεροι από 100 δύτες από το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Μαρόκου, η μαροκινή κυβέρνηση έστειλε επιπλέον δύο ελικόπτερα της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ιατρικό. Η Ελλάδα συμμετείχε στις έρευνες με κομάντος-διασώστες της 31ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της ελληνικής Αεροπορίας, εξοπλισμένους με μέσα κατάλληλα για αποστολές έρευνας-διάσωσης τόσο στην ξηρά όσο και στο νερό. Ο πιλότος του ανεμοπτέρου, ένας ισπανός πολίτης, ανασύρθηκε ζωντανός και διακομίστηκε σε κλινική του Ραμπάτ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Ως αργά χθες τα αίτια της συντριβής του ανεμοπτέρου δεν είχαν γίνει γνωστά.

Ο σεΐχης, ο οποίος διατελούσε γενικός διευθυντής της ΑDΙΑ, ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 500 – 800 δισ. δολάρια. Το περιοδικό «Forbes» τον είχε συμπεριλάβει στην 27η θέση της λίστας με τους ισχυρότερους ανθρώπους της Γης για το 2009. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο αδελφός του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαϊέντ αλ Ναγιάν, αν και τυπικά επικεφαλής της ΑDΙΑ, δεν συμπεριλαμβάνεται καν στη λίστα!

«Ηταν ένας ήσυχος και προσεκτικός άνθρωπος, ιδανικός για τη θέση του» σχολίασε ο Κρίστοφερ Ντέιβιντσον, ειδικός σε θέματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντούραμ στη Βρετανία. Η οικογένεια του σεΐχη διατηρεί πλήθος περιουσιακών στοιχείων στο Μαρόκο. Σύμφωνα με τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης, η λίμνη στην οποία εντοπίστηκε το άψυχο σώμα του Αχμέντ, 10 χλμ. νοτιανατολικά του Ραμπάτ, βρίσκεται κοντά στο Ουμ Αζά, ένα χωριό το οποίο ο σεΐχης επισκεπτόταν συχνά τα τελευταία χρόνια για αναψυχή.

Ο Αχμέντ, ένας από τους γιους του σεΐχη Ζαϊέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναγιάν, διορίστηκε το 2007 στο αξίωμα του υφυπουργού Οικονομίας και Βιομηχανίας, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι επενδύσεις της ΑDΙΑ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια «ένεση ρευστού» ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στη Citigroup, ενώ διατηρεί μετοχικά κεφάλαια σε πλήθος επιχειρήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου. Το 35%-50% των επενδύσεων της ΑDΙΑ εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 25%-35% στην Ευρώπη. Η Αρχή Επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα βασικότερα «κανάλια» επιχειρηματικής διείσδυσης του Εμιράτου στην Ελλάδα. Αλλοι τρόποι με τους οποίους το Αμπου Ντάμπι επιχειρεί να εισέλθει στην ελληνική αγορά είναι μέσω της εταιρείας Αbu Dhabi Μar που αναμένεται να αποκτήσει το 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ελέγχεται κατά 70% από το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι και κατά 30% από τον λιβανέζικης καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Ισκαντέρ Σαφά.

Πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Ρress ότι η ΑDΙΑ θα προβεί σε επίσημες δηλώσεις για τον θάνατο του σεΐχη μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια διαδοχής για τη θέση του γενικού διευθυντή. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων μετέδωσε ότι η κηδεία του σεΐχη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, ενώ στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Ο σεΐχης ήταν γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο του και είχε διατελέσει πρόεδρος του πανίσχυρου φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειας Ζαϊέντ.