ΛΟΝΔΙΝΟ O βαρύς κι ασήκωτος άνδρας πέθανε, ζήτω ο μετροσέξουαλ. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στη Δύση, καθώς γυναίκες που ζουν σε χώρες με εύπορο και υγιή πληθυσμό έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε άνδρες με εφηβική και θηλυπρεπή ομορφιά. Αντιθέτως όσες κατοικούν σε πιο φτωχές χώρες και με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, προτιμούν τους πιο αρρενωπούς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας ειδικών ψυχολόγων στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από 30 χώρες. Διενεργήθηκε με επικεφαλής τη δρα Λίζα ντε Μπρούιν, του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν της Σκωτίας και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of the Royal Society: Βiological Sciences».
Η ομάδα της κυρίας Ντε Μπρούιν δημιούργησε με ειδικό πρόγραμμα σύντηξης φωτογραφιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πρόσωπα ανδρών και γυναικών. Ο υπολογιστής αναλύοντας τα δεδομένα κατάφερε να αποκαλύψει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα δύο φύλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα πιο προφανή ανδρικά χαρακτηριστικά είναι το μεγάλο πιγούνι και το έντονο υπερόφρυο τόξο, δηλαδή το οστό πάνω από τα φρύδια που δίνει το βάθος στα μάτια.
Στη συνέχεια η ομάδα των ερευνητών ζήτησε από 4.794 λευκές γυναίκες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου να δουν 20 ζεύγη ανδρικών προσώπων και να σημειώσουν ποιο από τα δύο ήταν πιο ελκυστικό, πιο επιθυμητό ερωτικά. Σε κάθε ζεύγος προσώπου που βρισκόταν στην οθόνη, η μία φωτογραφία ήταν κανονική, ενώ η άλλη είχε υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να μειωθούν κατά 50% τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά του.
Η μέτρηση, η οποία έγινε με την κλίμακα κατάταξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απέδειξε πως σε χώρες με υψηλό επίπεδο υγείας, όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία, οι γυναίκες προτίμησαν πιο θηλυπρεπείς άνδρες. Αντίθετα σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βουλγαρία, με υψηλά επίπεδα θνητότητας και κακή υγειονομική περίθαλψη, οι γυναίκες προτίμησαν άνδρες με αρρενωπά χαρακτηριστικά. Γυναίκες από το Μεξικό, που είναι μία από τις χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη δημόσιας υγείας στον κόσμο, προτίμησαν τα πιο «μάτσο» πρόσωπα σε ποσοστό 54%, συγκριτικά με τις Σουηδέζες οι οποίες έδωσαν τη συγκεκριμένη απάντηση σε ποσοστό μόνο 32%.
«O ταν μία γυναίκα επιλέγει σύντροφο, υποσυνείδητα συνυπολογίζει δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η ελκυστικότητα, από την οποία βεβαιώνεται για τα γενετικά χαρακτηριστικά που θα προσφέρει στους απογόνους της. Και το δεύτερο είναι η “επένδυση” που διαισθάνεται ότι κάνει όχι μόνο για έναν καλό πατέρα του παιδιού της αλλά και για έναν άνθρωπο ικανό να προστατεύσει την οικογένεια» εξηγεί η κυρία Ντε Μπρούιν.
Και καταλήγει: «Το άρωμα τεστοστερόνης φαίνεται πως αποτελεί το διαβατήριο για την τεκνοποίηση γερών απογόνων στις πιο φτωχές χώρες. Εν τούτοις, στις ανεπτυγμένες χώρες όπου η δημόσια υγεία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι γυναίκες δεν επιλέγουν με βάση αυτό το κριτήριο. Φαίνεται ότι απλώς μπορούν να επιλέξουν ό,τι τους αρέσει».