ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ έχουν αρχίσει την εφετινή πασχαλινή έξοδο από την… 25η Μαρτίου. Η εγγύτητα των δύο εορτών επέτρεψε σε πολλούς να εκδράμουν εκτός των αθηναϊκών τειχών νωρίτερα από άλλες χρονιές. Η έξοδος θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τούτη την εβδομάδα, αλλά οι καιροί που η πρωτεύουσα θύμιζε
«νεκρή» πόλη τις ημέρες του Πάσχα ανήκουν στο παρελθόν. Είναι άλλωστε δύσκολο να φαίνεται άδεια μια πόλη 5 εκατομμυρίων κατοίκων, ακόμη και αν φύγουν για διακοπές οι μισοί από αυτούς. Η οικονομική κρίση, το πρόωρο της… Ανάστασης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνουν καλές δικαιολογίες για όσους παραμείνουν. Τις χρειάζονται όμως; Οσοι κατά σύστημα επιλέγουν την Αθήνα
τούτες τις ημέρες απαντούν «όχι». Καθώς μάλιστα χρόνο με τον χρόνο οι προτάσεις και επιλογές για όσους (παρα)μείνουν γίνονται περισσότερες, αν όχι και καλύτερες, μοιάζει σαν μια καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα που τον υπόλοιπο χρόνο αποφεύγετε, παραλείπετε ή απλώς δεν προλαβαίνετε. Και να γνωρίσετε έτσι ένα πρόσωπο της πόλης που ίσως σας έχει διαφύγει…

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Δεδομένου ότι ως την Κυριακή του Πάσχα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ηλιόλουστο καιρό, αυτή είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε ένα από τα πάρκα και άλση της Αθήνας. Ιδανικά για πεζοπορία, ποδηλατοδρομία ή ακόμη και για να κάνετε ένα πικνίκ διατηρώντας την αίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου μακριά, στην εξοχή (προσοχή, το ψήσιμο απαγορεύεται!). Στον λόφο του Φιλοπάππου μπορείτε να απολαύσετε την άνοιξη σε 700 στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα. Περιηγηθείτε στα μικρά μονοπάτια και χαρείτε την απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο και στον Λυκαβηττό. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του χώρου είναι οι γνωστές κατασκευές του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο λόφος φιλοξενεί 128 διαφορετικά είδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών, καθώς και πολλές χελώνες, ενώ η θέση του επιτρέπει συνέχεια της βόλτας σε παραδοσιακές συνοικίες του κέντρου.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, φιλοξενεί συχνά πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους αγαπούν την παρακολούθηση των πουλιών (bird watching). Τo Αλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής είναι πανέμορφο και καταπράσινο με πλακόστρωτα δρομάκια και προσεκτικά μελετημένες γωνιές. Διαθέτει γωνιές με γκαζόν, περίτεχνα παγκάκια και μια φροντισμένη παιδική χαρά για να μη βαρεθούν οι μικροί επισκέπτες.

Στα σύνορα των δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισιάς, το δάσος Συγγρού (φωτογραφία) προσφέρεται τόσο για πικνίκ όσο και για πεζοπορία. Μέσα στα όρια του πάρκου βρίσκεται η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, καθώς και το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Μέσα στον χώρο υπάρχει επίσης μια μικρή παιδική χαρά για να απασχολούνται τα πιτσιρίκια.

Χωμάτινα μονοπάτια διατρέχουν το άλσος Ιλισίων που ξεκινά κοντά στη Μιχαλακοπούλου και φτάνει ως την Πανεπιστημιούπολη. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 147 στρέμματα και προσφέρεται για βόλτες και περιηγήσεις κάτω από τα ευωδιαστά πεύκα.

ΑΡΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ

Η Αγία Ειρήνη στην Αιόλου προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους παραστούν στην Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης

Ακόμη και αν δεν είστε θρησκευόμενος, η εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας σε ορθόδοξη εκκλησία είναι μοναδική. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε την κατάνυξη των ημερών, η Αθήνα, από το κέντρο ως την περιφέρειά της, προσφέρει επιλογές, σε πανέμορφες εκκλησίες και μοναστήρια.

Τη Μεγάλη Τρίτη όσοι διαμένουν κοντά στο κέντρο μπορούν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία στον Ιερό Ναό της Αγ. Ειρήνης στην οδό Αιόλου και στην εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσοκαστριώτισσας στην οδό Θρασυβούλου στην Πλάκα. Και στους δύο ναούς οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το τροπάριο της Κασσιανής ψαλμένο από χορωδίες, ενώ στη Χρυσοκαστριώτισσα οι μελωδίες συνοδεύονται από αρμόνιο- γεγονός πρωτότυπο για το ορθόδοξο λατρευτικό τυπικό. Επίσης μπορούν να επισκεφθούν τη ΜονήΠετράκη που βρίσκεται μόλις δύο βήματα από την κοσμική πλατεία Κολωνακίου, στην οδό Ι. Γενναδίου 14. Η γαλήνη που αποπνέει το περιβάλλον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άγχος της πόλης, γεγονός που κάνει πολλούς Αθηναίους να έρχονται εδώ προκει μένου να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες των Παθών.

Τη Μεγάλη Τετάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Νταού Πεντέλης, που βρίσκεται στον δρόμο προς την Καλλιτεχνούπολη, όπου οι μοναχές, χωρίς την παρουσία ιερέα, τελούν το Μεγάλο Ευχέλαιο, ενώ το βράδυ ψάλλουν την Ακολουθία του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Πέμπτη στη μονή μπορείτε να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση των Παθών του Θεανθρώπου. Γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης πάνω σ΄ έναν τεχνητό λόφο που αναπαριστά τον Γολγοθά.

Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στη Μονή της Οσίας Φιλοθέης που βρίσκεται στην Εκάλη, στην οδό Πεντέλης, και στην οποία οι λιγοστές μοναχές ψάλλουν τα τροπάρια και τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας υπό το φως των κεριών.

Πολύ συγκινητική το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι και η ατμόσφαιρα στη Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης στη Ροδόπολη, η οποία είναι χτισμένη μέσα στο δάσος και όπου μετά την Ακολουθία οι μοναχές στολίζουν τον Επιτάφιο ψάλλοντας τα Εγκώμια.

Η ΒΟΛΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Η ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα είναι ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε ένα από τα μουσεία ή τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι οι επισκέπτες τις ημέρες αυτές είναι σαφώς λιγότεροι. Το Μουσείο της Ακρόπολης (φωτογραφία)και τα πέριξ αυτού μπορούν να σας καλύψουν μια ολόκληρη μέρα με τον πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Θαυμάστε κατ΄ αρχάς τα λαμπρά εκθέματα του μουσείου χωρίς βιασύνη και συνωστισμούς. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με έναν από τους ωραιότερους περιπάτους στην Αθήνα, την κάθοδο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς το Θησείο. «Κόψτε δρόμο» μέσα από την Αρχαία Αγορά προς την έξοδο στην οδό Αδριανού, στο Μοναστηράκι. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο του Κεραμεικού, το οποίο στεγάζει τα ευρήματα από το σπουδαιότερο νεκροταφείο των αρχαίων Αθηνών. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 17.00, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 8.30 ως τις 15.00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

Oι κάτοικοι του κέντρου μπορούν να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη, η οποία διακρίνεται για τη θρησκευτική της λαμπρότητα. Η περιφορά ξεκινάει συνήθως στις 21.00- 21.15 και τον Επιτάφιο συνοδεύει μεικτό άγημα οπλιτών, προσωπικότητες της πολιτικής και πλήθος κόσμου.

Μια από τις πλέον γραφικές περιφορές Επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτή του Ναού του Σωτήρος στην Πλάκα, η οποία ξεκινάει από την οδό Κυδαθηναίων και ακολουθεί τα στενά δρομάκια της «συνοικίας των θεών». Εδώ θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αθήνα και θα πιστέψετε ότι είστε σε κάποιο χωριό. Πολύ ξεχωριστή είναι και η περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα, με τα αρχαία ερείπια να δίνουν έναν άλλον τόνο στην ατμόσφαιρα.

Ακόμη μπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στο παλιό, μικρό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , στα Τουρκοβούνια, όπου λειτουργούν από το 1989 οι Αιθίοπες που ζουν στην Αθήνα.

Στις 12 το μεσημέρι τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Καισαριανής προκειμένου να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου μέσα στο καταπράσινο μαγικό τοπίο, ακριβώς στους πρόποδες του Υμηττού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ αξίζει να κάνετε μια βόλτα ψηλά στον Λυκαβηττό. Θα δείτε ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς, καθώς πολλοί από τους Επιταφίους της πρωτεύουσας είναι ορατοί από εκεί.

Η εικόνα των πιστών να ακολουθούν τους Επιταφίους κρατώντας αναμμένα κεριά θα σας μείνει αξέχαστη.

Οσο για το Μεγάλο Σάββατο, σε όποια εκκλησία της Αθήνας και αν βρεθείτε, από τη Μητρόπολη ως τον πιο απλό συνοικιακό ναό, το μήνυμα της Αναστάσεως θα είναι εκεί για να μας θυμίζει το «αγαπάτε αλλήλους».

ΕΝΤΟΣ
Κωνσταντίνος Τζούμας
ηθοποιός

«Αν έμενα στην Αθήνα αυτό το Πάσχα,κατά πρώτον,θα έβαζα τα κλάματα για τα Πάθη του Θεανθρώπου.Από την άλλη,θα καιροφυλακτούσα στο διαμέρισμά μου με ένα όπλο,για τους κλέφτες που δράττονται της ευκαιρίας αυτές τις ημέρες που η πόλη αδειάζει και δρουν θρασύτατα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τέλος,θα έβγαινα στην πόλη για μια βόλτα,να ακούσω την ηχώ των βημάτων μου».

ΕΚΤΟΣ
Παύλος Χαϊκάλης
ηθοποιός

«“Χριστούγεννα στην πόλη,Πάσχα στο χωριό” λέει ο λαός και το συμμερίζομαι απόλυτα,αν και ένα ωραίο χιονισμένο τοπίο σε χωριό θα ήταν ασυναγώνιστος χριστουγεννιάτικος προορισμός.

Το Πάσχα θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τα βρει κανείς με τον εαυτό του,να σκεφθεί με ηρεμία και γαλήνη,να κρίνει,να απορρίψει,να μετρήσει καταστάσεις και ανθρώπους.Και σε αυτό βοηθά ο προορισμός,το ταξίδι έξω από την Αθήνα,και όχι μόνο για το αρνί και το γλέντι».

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΟΣΟΙ παραμείνουν στην πόλη και αποφασίσουν να αφήσουν το shopping για την τελευταία στιγμή θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα εμπορικά καταστήματα από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, ως και τη Μεγάλη Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 09.00 ως τις 21.00. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τις 13.00 ως τις 19.00, το Μεγάλο Σάββατο από τις 09.00 ως τις 16.00, ενώ θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 5 Απριλίου.