Τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων συζήτησαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο στη χθεσινή συνάντησή τους. Η σύσταση του νέου φορέα περιέχεται στις κυβερνητικές προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Συνολικά η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών φορέων φθάνει τα 29,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ενιαίος φορέας θα διαχειρίζεται και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών. Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η διαχείριση θα γίνεται « χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης».

Πρωταρχικό ρόλο θα έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα περιβάλλει με το κύρος της αλλά και την τεχνογνωσία της τον νέο φορέα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων αποτελεί ένα διαχρονικό θέμα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ενιαία λύση για όλα τα Ταμεία. Η τελευταία προσπάθεια της προηγούμενης υπουργού κυρίας ΦάνηςΠάλλη-Πετραλιά προέβλεπε ενιαίους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς και όχι ενιαίο φορέα διαχείρισης. Τα μέτρα προέβλεπαν τη μέτρηση και διαχείριση κινδύνων, την καθιέρωση τριμηνιαίων εκθέσεων στις οποίες θα καταγράφεται η εξέλιξη της απόδοσης και του βαθμού του επενδυτικού κινδύνου των επενδύσεων κάθε Ταμείου, καθώς και η δημιουργία σε κάθε Ταμείο ειδικού τμήματος, στελεχωμένου με επιστήμονες που θα εισηγούνται τις επενδυτικές επιλογές στο διοικητικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας και αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα συνεδριάσει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι ως τα μέσα Μαΐου να τελειώσει η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νόμου.

Χθες ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι προβλέπεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και καταβολής της σύνταξης από το 2018 και μετά. Το ένα μέρος της σύνταξης θα αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα χρηματοδοτείται από το κράτος, και το υπόλοιπο κομμάτι «θα προκύπτει από τα χρόνια δουλειάς και τις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Δηλαδή θα είναι καθαρά ανταποδοτικό». Θα υπάρχουν πλαφόν στις συντάξεις, ενώ θα είναι εκ των προτέρων γνωστά τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στον λογαριασμό κάθε ασφαλισμένου, η ηλικία συνταξιοδότησής του και το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνει.