Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, εκτός και αν παραστεί επείγουσα ανάγκη, να πιεί το «πικρό ποτήρι» της προσφυγής στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας.

Στον μηχανισμό στήριξης, οι χώρες της ευρωζώνης -μέσω διμερών δανείων- θα προσφέρουν τα 2/3 της βοήθειας (εκτιμώμενου ύψους 22 δισ. ευρώ περίπου) και το υπόλοιπο 1/3 το ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης την βοήθεια στην Ελλάδα,ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να μηνχρειαστεί η χώρανα χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας».

«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπεκαι συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Real, είπε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ εναπόκειται στη «διακριτική ευχέρεια της χώρας».

«Στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, εφόσον δανειστούμε με ορθολογικά επιτόκια», τόνισε.

Η παρέμβαση Τρισέ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα λειτουργεί σταθεροποιητικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προσέθεσε.

Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τη συμφωνία στην ΕΕ, υπογράμμιζαν ότι ηΕλλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.

Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.

Το δάνειο δεν θα έχει «χαριστική τιμή», ούτε τον χαρακτήρα επιδότησης, αλλά εκτιμάται ότι θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές και θα κινείται -αν μπορεί να δοθεί σχηματικά- περί τον μέσο όρο επιτοκίου που δανείζονται οι χώρες της ευρωζώνης και αυτού με το οποίο δανείζουν οι αγορές την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στον μηχανισμό, τονίσθηκε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ζητά επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή από την Ελλάδα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με το Ταμείο στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεν είμαστε σε μηχανισμό ΔΝΤ» ανέφεραν, υπενθυμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι συμμετέχουν στο ΔΝΤ με ποσοστό 37,5%, ότι το ΔΝΤ στον μηχανισμό αυτό αυξάνει την κεφαλαιοδοτική εισφορά και διευκρινίζοντας ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης παρακολουθείται μόνο από την ΕΕ.

Έντονες αντιρρήσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ εξέφρασε, μεταξύ άλλων,ο πρόεδρος της ΕΚΤΖαν-Κλοντ Τρισέ. Πάντως, σήμερα, Παρασκευή, «μάζεψε» τις χθεσινέςεπικριτικές δηλώσεις του και είπε ότι «έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του ευρώ».

Λιγότερο «διπλωματικός», ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, Πορτογάλος, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε την Παρασκευή ότιτο ΔΝΤ δεν θα πρέπει να έχει ρόλο στην όποια βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Όπως δήλωσα κατά τη διάρκεια των ακροάσεών μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμώ ότι το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο και δεν θα πρέπει να έχει ρόλο» είπε.

*Την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μιας που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ’ εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

** «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και και μαζί με αυτό, μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας.