Δόκανο στον ηλεκτρονικό τζόγο επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού συντάσσουν ήδη ειδικό νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια και η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας μπορεί να βάλει στα κρατικά ταμεία ως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρμόδιες πηγές υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο «παίζονται» 2-2,5 δισ. ευρώ σε παράνομα στοιχήματα και σε διαδικτυακά καζίνα και από αυτά το κράτος δεν εισπράττει ούτε δεκάρα. Τα δύο υπουργεία έχουν μελετήσει την πρόσφατη εμπειρία χωρών όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες εκτός από τις κρατικές εταιρείες τζόγου έχουν εκχωρήσει άδειες και σε ιδιωτικές εταιρείες.
Οι προτάσεις που ετοιμάζονται να καταθέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν: Φραγμό στον παράνομο τζόγο μέσω Διαδικτύου με την απαγόρευση των συναλλαγών μέσω των πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες. Αυτή είναι μια ρύθμιση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και υιοθετείται πλέον και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Καθορισμό των όρων διεξαγωγής των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, κάτι που έχει ως προϋπόθεση να βγάλει το κράτος σε πλειστηριασμό δύοτρεις άδειες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιnternet, εισπράττοντας και το ανάλογο τίμημα. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ο ΟΠΑΠ θα διεκδικήσει μία από τις άδειες αυτές.
Επίσης αυξάνεται η φορολόγηση των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια. Ως τώρα όλα τα κέρδη φορολογούνταν με συντελεστή 10%. Η ρύθμιση που προτείνεται προβλέπει τα κέρδη ως 100 ευρώ να είναι αφορολόγητα. Από 100 ως 1.000 ευρώ να φορολογούνται με 10%. Και από 1.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 15%-20%.
Ταυτόχρονα υπάρχει εισήγηση για την έκδοση προπληρωμένων πιστωτικών καρτών από τον ΟΠΑΠ σε συνεργασία με κάποια τράπεζα, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να τζογάρουν στο Ιnternet να μην μπορούν να ποντάρουν μεγάλα ποσά. Η προοπτική είναι στο βάθος του χρόνου να μπορούν οι παίκτες και άλλων τυχερών παιχνιδιών να συναλλάσσονται με τα πρακτορεία μέσω των καρτών αυτών, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα ποσά στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και να μειωθούν οι ληστείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγαν ο ΟΠΑΠ και η ΕΛ.ΑΣ., τα καζίνα και τα τυχερά παιχνίδια στο Ιnternet ανήκουν σε εταιρείες οffshore που είναι εγκατεστημένες στη Μάλτα, στο Γιβραλτάρ και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Οι εταιρείες αυτές απαγορεύεται να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους στον τόπο εγκατάστασής τους.
Κάθε χρόνο διαφεύγουν τεράστια ποσά, καθώς δεν επιβάλλεται φορολογία επί των κερδών των παικτών ούτε στη λειτουργία των εταιρειών. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, απαντώντας σε ερώτηση της ΝΔ, είπε ότι «οι διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι πραγματικά τεράστιες», ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης να χτυπήσει τον παράνομο τζόγο και ότι έχει ενισχύσει τη θέση των ειδικών παροχών στοιχήματος και παιχνιδιών, για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. «Σε αυτή τη μάχη έχει ενταχθεί επίσης και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, και θα συνεργαστούμε με κάθε ευκαιρία που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο υπουργός. Το πρόβλημα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο, καθώς ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αναγνωρίσιμων δικτυακών τόπων ηλεκτρονικού τζόγου ξεπερνά το 80%, ενώ πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου κάνουν franchising επιτρέποντας στον καθένα να δημιουργήσει το δικό του καζίνο υπό τη σκέπη της μητρικής εταιρείας. Ελεγχος δεν υπάρχει ούτε στο προφίλ των παικτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατευθούν οι ανήλικοι παίκτες.
Να σημειωθεί επίσης ότι παρά την κρίση ο ΟΠΑΠ είχε το 2009 τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,4% λιγότερο από το 2008. Οι πωλήσεις του Τζόκερ και του Λόττο, αυξήθηκαν το 2009 κατά 34,2% και 15% αντιστοίχως και το κράτος εισέπραξε πέρυσι από τον ΟΠΑΠ περισσότερα από 600.000 ευρώ.