Oι επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες έχουν μεταβάλει σημαντικά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι σε χώρες που θεωρούνται επί χρόνια σύμμαχοι και συμπαραστάτες στα εθνικά μας συμφέροντα. Πριν από πέντε χρόνια η Γερμανία θεωρούνταν η ισχυρότερη σύμμαχος, η οποία τώρα συναγωνίζεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού καταλόγου την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, τις οποίες παραδοσιακά αντιπαθούν οι Ελληνες. Αυτό προκύπτει και από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος» από την Κάπα Research, στην οποία ακτινοσκοπούνται οι προτιμήσεις των πολιτών απέναντι στις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, αλλά και στους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 22 Μαρτίου σε δείγμα 840 ατόμων πανελλαδικά, η Γαλλία είναι σήμερα η πιο δημοφιλής χώρα στην Ελλάδα (με δημοτικότητα που αγγίζει το 83,9%), με δεύτερη τη Ρωσία (54,7%) και τρίτη την Ινδία που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός (με ποσοστό 41,5%).
Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (41%), με τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα συμφωνίες για τα ναυπηγεία και για ενεργειακά έργα στον Αστακό, και η Κίνα (36,5%), ενώ στις τελευταίες τέσσερις θέσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ (31%), η Γερμανία (28,8%), η Μεγάλη Βρετανία (25,5%) και η Τουρκία (12,7%). Πριν από πέντε χρόνια η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρεία το 2005, πρώτη αναδεικνυόταν η Γερμανία (με ποσοστό 78,4%), με τη Γαλλία να την ακολουθεί από πολύ κοντά (77,5%) και τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα να ακολουθούν. Τις τελευταίες τρεις θέσεις καταλάμβαναν τότε η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η στάση της Γερμανίας για το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας έχει εξοργίσει τους Ελληνες, οι οποίοι δεν κατανοούν τη στάση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, ούτε τις εσωτερικές ισορροπίες που εξυπηρετεί στη χώρα της. Σημαντικά έχουν διαφοροποιηθεί και οι πεποιθήσεις της κοινής γνώμης για το ποιος επηρεάζει περισσότερο τη λήψη των αποφάσεων στην Ελλάδα. Σ ύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research τα ΜΜΕ θεωρούνται κυρίαρχα στη χώρα από το 29,6% των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 23,5% θεωρεί ότι τις αποφάσεις επηρεάζει περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 14,9% πιστεύει ότι κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις έχει ο Πρωθυπουργός, ενώ το 10,55% εκτιμά ότι τα γεγονότα επηρεάζουν περισσότερο οι επιχειρηματίες, ενώ ακολουθούν τα συνδικάτα, οι ΗΠΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Εκκλησία, όργανα για τα οποία οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν ασκούν πια καμία επιρροή.
Σε αντίστοιχη έρευνα του 2005 από την ίδια εταιρεία, οι πολίτες πίστευαν ότι κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, τα ΜΜΕ και ο Πρωθυπουργός και ακολουθούσαν οι επιχειρηματίες και το Υπουργικό Συμβούλιο.