Η Γερμανία έδειξε σήμερα για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:


* Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

* Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση «επιπρόσθετων εργαλείων» για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη. «Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία, συνιδρυτές της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ.

Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ. «Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι πραγματικά απολύτως σαφές, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει όχι μόνον τη σταθεροποίηση, αλλά και να δοκιμάσει τις αγορές έξω και αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ», δήλωσε ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην Barclays Capital του Λονδίνου. «Το συμπέρασμα είναι ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον αν δεν αποδώσει ο δίαυλος του ΔΝΤ», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.

Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βλέπει την καγκελάριο να εμμένει στη θέση της και «να μην επιτρέπει στον εαυτό της να δεχθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις». Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι ένα σταθερό ευρώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ζημιωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής ενιαίας νομισματικής μονάδας.

Παράλληλα ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος θα προεδρεύσει του ευρωπαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη, εργάζεται πάνω σε έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει τη Μέρκελ και θα εμποδίσει να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την Ελλάδα και να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές

Τέλος ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι αν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα «αποτέλεσμα ντόμινο» στις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η χώρα του διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.