Κατηγόρησε τον κυβερνών κόμμα ότι επιδίωξε μετεκλογικά τη διόγκωση του ελλείμματος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

«Εμείς ψηφίσαμε εισπρακτικά μέτρα πριν τις εκλογές για να συγκρατηθεί το έλλειμμα κι εσείς κάνατε το αντίθετο μετά τις εκλογές: Ματαιώσατε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, ματαιώσατε μέχρι και τα μέτρα για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής» είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίωξε μετεκλογικά, διόγκωση του ελλείμματος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

«Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι η αδράνεια του ΠΑΣΟΚ στη λήψη μέτρων και οι δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και ‘Τιτανικού’ έφερε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και όταν δανείστηκε με αυξημένο επιτόκιο, η επιπλέον δαπάνη, ύψους 300 εκατ. ετησίως απορρόφησε ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. «Ήδη η «θυσία» αυτή πήγε στο βρόντο» είπε ο κ. Σαμαράς.

Επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιά είπε ότι «το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση». «Εσείς», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «κάνατε το ακριβώς αντίθετο. Πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς το αφιέρωσε στο «φλερτάρισμα» της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Αντί να εστιάσετε την πίεσή σας στην υποχρέωση της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα, εάν λάμβανε μέτρα περιστολής του ελλείμματος, τώρα κινδυνεύουμε να συνεργαστούν Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας δανείσουν. Αντί να χρησιμοποιήσετε τον ένα διεθνή θεσμό ως μέσο για να πιέσετε τον άλλο, προκαλέσατε την πιθανή συνεργασία τους», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τάχθηκε κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «εγώ και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου. Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας. Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Σε ένα πράγμα συμφωνούμε. Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη, ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως «εμείς βάλαμε πλάτες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και η κυβέρνηση απάντησε με Εξεταστική Επιτροπή για να βγάλουμε τα άπλυτα μας στα φόρα. Εμείς, και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παραδεχτήκαμε τις ευθύνες μας, ενώ εσείς δεν κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας».

Μιλώντας ειδικότερα για τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία! Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή.

Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, αντέκρουσε τα περί λιποταξίας της ΝΔ από τα προβλήματα σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την προσφυγή στις εκλογές: «Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία».

Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι «εξόχως αντιαναπτυξιακό» και ότι περιέχει αληθινές ακρότητες, όπως η «ανήθικη» φορολόγηση ως «εισόδημα» των αποζημιώσεων απόλυσης και η «ακραία αντικοινωνική» αντιμετώπιση των αναπηρικών αμαξιδίων ως «είδη πολυτελείας».