Μια «σκιώδη» κυβέρνηση μέσα στην… κυβέρνηση, κρίνοντας από τον αριθμό και τις αρμοδιότητές τους, φαίνεται ότι δημιουργούν οι στρατιές συμβούλων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως επί το πλείστον έμμισθες, σε υπουργούς, υφυπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι αρκετοί, τόσοι που δεν έχει ακόμη καταγραφεί με ακρίβεια ο αριθμός τους. Και το μόνο που επισήμως είναι γνωστό είναι ότι στους πέντε μήνες της διακυβέρνησης ΠαΣοΚ έχουν τοποθετηθεί 254 συνολικά σύμβουλοι. Η κυβέρνηση, διά του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίουκ. Σωτ.Λύτρα, υπερηφανεύεται ότι ο αριθμός τους μειώθηκε κοντά στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στις περικοπές όμως υπάρχει ένα γραφειοκρατικό τρικ. Οι θέσεις όλων των συμβούλων δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, καθ΄ ότι έγινε αφενός μεν η αναδιάρθρωση των υπουργείων και αφετέρου δε επειδή προβλέπεται η τοποθέτηση και άλλων συμβούλων σε δύο τουλάχιστον υφυπουργούς, που οι αρμοδιότητές τους δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Με τη συμπλήρωση όλων των θέσεων, οι σύμβουλοι θα φθάσουν τους 300, δηλαδή 150 λιγότεροι από όσους είχε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με τους άλλους συμβούλους, των υπουργών, τι θα γίνει; Θα συνεργάζονται οι «σοφοί» του Μαξίμου με τους «σοφούς» των υπουργών ώστε να υπάρχει ένας υποτυπώδης συντονισμός; Η απάντηση είναι όχι. Αλλο έργο έχουν οι πρώτοι, άλλο έργο οι δεύτεροι. Γιατί εάν δεν το γνωρίζετε ο κάθε σύμβουλος συμβουλεύει τον υπουργό για ξεχωριστό θέμα. Στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υπηρετούν, για παράδειγμα (σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το γραφείο της), πέντε σύμβουλοι, ο κ. Διον.Τσαγκρής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κυρία Εύη Χατζηανδρέου για τα θρησκεύματα, ο κ. Γ. Στεργιόπουλος για τη διοίκηση και την οργάνωση, η κυρία Αλεξάνδρα Ιωαννίδου γ ια τη διά βίου εκπαίδευση και ο κ. Αχ. Μητσός για τις διεθνείς σχέσεις και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συμβούλους έχει όμως, τέσσερις τον αριθμό, και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη απέκτησε προσφάτως ως σύμβουλο τον κ. Μ. Παπακωνσταντή για μεταναστευτικά θέματα, ενώ ο έτερος υφυπουργός, κ. Μ.Μπόλαρης, δεν έχει κανέναν σύμβουλο, αφού δεν έχει ακόμα ακριβείς αρμοδιότητες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος μετακόμισε προσφάτως από τη Φιλελλήνων στην οδό Ζαλοκώστα, διαθέτει τους δικούς του συνεργάτες, από διπλωματικό ως συνεργάτη επί θεμάτων αμύνης και δημόσιας διοίκησης. Εναν όροφο πιο πάνω, στο ίδιο κτίριο, εργάζονται άλλοι συνεργάτες, του υφυπουργού κ. Σπ.Κουβέλη . Οι συνεργάτες των κκ. Πάγκαλου και Κουβέλη είναι οι πιο καλά φρουρούμενοι, αφού για να τους επισκεφθεί κάποιος θα πρέπει να ξέρει τον κωδικό της πόρτας εισόδου του κτιρίου. Λίγα τετράγωνα πιο κάτω υπάρχουν οι σύμβουλοί του στο Μέγαρο Σταθάτου όπου έχουν εγκατασταθεί και οι νομικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και σε κάθε υπουργείο και σε κάθε υπουργό ή υφυπουργό πέντε έξι διαφορετικοί σύμβουλοι.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ
ΗΠΑ- Οβάλ Γραφείο

Στην πραγματικότητα είναι ημικυκλικό, αλλά λέγεται «Οβάλ». Εκτός από το υπουργικό συμβούλιο, στον σκληρό πυρήνα του Οβάλ Γραφείου λειτουργούν οκτώ επιτροπές, ανάμεσα στις οποίες η πανίσχυρη επιτροπή εθνικής ασφαλείας, οικονομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων. Λειτουργούν επίσης επιτροπές με συμβουλευτικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο των ΗΠΑ, επιτροπές για τα ναρκωτικά και για τις τεχνολογίες. Οι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την τύχη όλου του πλανήτη. Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο με υπόγειο, έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο τένις, μία αίθουσα μπόουλινγκ και μία αίθουσα κινηματογράφου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ- Ντάουνινγκ Στριτ 10

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει την «ομάδα των οκτώ», η οποία είναι περίπου το αντίστοιχο της Κυβερνητικής Επιτροπής στην Ελλάδα, με συμβουλευτικό, αλλά και με αποφασιστικό ρόλο για τη λήψη άμεσων αποφάσεων. Στην ομάδα αυτή μετέχουν οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι σχεδιάζουν τη στρατηγική και τις μελλοντικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργός δημιούργησε επίσης το Συμβούλιο Πολέμου (war-room), ένα συμβούλιο με τους πιο έμπιστους συνεργάτες, το οποίο συγκαλείται σε έκτακτες καταστάσεις ή κρίσεις (κυρίως οικονομικού επιπέδου) που απαιτούν άμεσες κινήσεις και αποφάσεις. Το Συμβούλιο συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένο (και απόρρητο) χώρο σε διπλανό κτίριο από την πρωθυπουργική κατοικία. Λειτουργεί επίσης Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων. Η Ντάουνινγκ Στριτ πάντως αποτελεί την κατοικία, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού, και εργάζονται εκεί κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί οι οποίοι βοηθούν τον Πρωθυπουργό. Τα μέλη των διαφόρων επιτροπών και συμβουλίων δεν βρίσκονται στην Ντάουνιγκ Στριτ και προσέρχονται εκεί μόνο όταν τους καλεί ο πρωθυπουργός.

ΓΑΛΛΙΑ- Μέγαρο Ηλυσίων

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει δημιουργήσει στο Μέγαρο Ηλυσίων μία μίνι κυβέρνηση που αποτελείται από 14 συμβούλους, οι οποίοι και λειτουργούν με προεδρική άδεια ως άτυποι υπουργοί. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας προεδρίας κ. Κλοντ Γκεάν, ο οποίος θεωρείται ομόλογος του κ. Χ. Παμπούκη. Οι σύμβουλοι θεωρούνται ειδικοί συνεργάτες του προέδρου για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, για ζητήματα στρατηγικής, οικονομικών, διπλωματικών υποθέσεων, ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, πολιτικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων. Ακόμη, υπάρχουν οι σύμβουλοι αμύνης, δημοσίων οικονομικών και μεταρρυθμίσεων, μετανάστευσης και ενσωμάτωσης. Ολους αυτούς τους ονομάζει ο κ. Σαρκοζί «πολιτικούς συμβούλους». Λειτουργεί επίσης επιτροπή Τεχνικών Συμβούλων, στους οποίους περιλαμβάνονται σύμβουλοι επί θεμάτων ΟΗΕ και παγκοσμίων ζητημάτων, νομικών και θεσμικών θεμάτων, σύμβουλοι Αμερικής- Ρωσίας, Καυκάσου, Βαλκανίων, Κεντρικής Ασίας, καθώς και σύμβουλοι ενέργειας, βιομηχανίας, μεταφορών και εργασίας, ενσωμάτωσης και επιμόρφωσης. Ενα άτυπο υπουργικό συμβούλιο δηλαδή.

ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Κάνουμε και εισαγωγή…
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σύμβουλοι δεν ήταν φαίνεται αρκετοί και η κυβέρνηση, σε περιόδους αυστηρής επιτήρησης και εποπτείας από το ΔΝΤ, «εισήγαγε» και ξένους. Στην πραγματικότητα οι θέσεις των συμβούλων κατά υπουργείο έχουν καθοριστεί με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, αλλά ορισμένες θέσεις παραμένουν, λόγω ελλείψεως ενδιαφέροντος, ακόμα κενές. Μία πεντάδα συμβούλων μάς ήρθαν από το εξωτερικό, στην οποία ανέθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου τον εκσυγχρονισμό της κυβερνητικής λειτουργίας, ανάμεσα στους οποίους οι κκ. Κέβιν Φέδερστοουν,Τζεφ Μούλιγκαν,Ρίτσαρντ Πάρκερ,Ρότζερ Γουίλκινς και Λέιφ Παγκρότσκι. Αυτή η ομάδα των ξένων θα συνεργαστεί με μια πλειάδα ελλήνων «σοφών», ανάμεσα στους οποίους και ο επανακάμψας στο πλευρό του Πρωθυπουργού καθηγητής κ. Ηρ. Πολεμαρχάκις, ο κ. Α. Δρυμιώτης , ο κ. Π. Τσακλόγλου, καθηγητής, και άλλοι.