Σε δοκιμασία έβαλε τις αντοχές των επενδυτών η χθεσινή συνεδρίαση, όπου η εναλλαγή τάσεων φαινόταν να αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, πότε προς την καθοδική και πότε προς την ανοδική κατεύθυνση.

Καταλυτική επίδραση είχαν οι ευνοϊκές δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ουσιαστική πολιτική στήριξη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου. Στον απόηχο των δηλώσεων, οι επενδυτές πείστηκαν ότι μπορεί τελικά να υπάρξει θετική έκβαση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου).

Μολονότι δεν έχει ακόμη κριθεί τίποτε και παρ΄ ότι η φραστική δήλωση του κ. Ρεν δεν διασφαλίζει οπωσδήποτε την παροχή οικονομικής βοήθειας, ήταν όμως αρκετή για να απομακρύνει άμεσα τους φόβους που επικρατούσαν νωρίτερα για αναγκαστική προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δυσμενής αυτή εκδοχή, που προκάλεσε πανικό πωλήσεων την Πέμπτη, συνέχισε να επιδρά αρνητικά στην αγορά, πιέζοντας τον γενικό δείκτη χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων, καθώς υποχώρησε στη χθεσινή έναρξη στο χαμηλό των 1.994 μονάδων με απώλειες 1,23%.

Την αβεβαιότητα είχε ενισχύσει και η παράλληλη ώθηση των spreads των 10ετών ομολόγων στις 330 επιπλέον μονάδες βάσης από το επιτόκιο αναφοράς των γερμανικών ομολόγων, τα οποία αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς στη συνέχεια υποχωρώντας προς τις 320 μονάδες βάσης.

Η διακύμανση των spreads στα ομόλογα είναι αυτή που αποτυπώνει ευκρινέστερα την επίδραση των δηλώσεων και των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει αρκεστεί στη διατύπωση ότι «η χώρα δεν ζητεί χρήματα αλλά ευνοϊκούς όρους για να δανειστεί από τις αγορές όταν χρειασθεί».

Εν όψει των κρίσιμων για το μέλλον της χώρας αποφάσεων που θα ληφθούν από τους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε κλίμα αστάθειας και έντονων διακυμάνσεων.

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, όχι μόνο για την εγχώρια αλλά και για τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν με συνεχείς διακυμάνσεις, λόγω του φαινομένου «quadruple witching» στο οποίο λήγουν παράγωγα τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών, μηνός και τριμήνου.

Σε συνθήκες μεταβλητότητας αποκτά μεγαλύτερη αξία η τεχνική ανάλυση, δεδομένου ότι σ΄ αυτήν εξετάζονται οι προοπτικές με βάση τα σημεία στα οποία μπορεί να βρεθεί η αγορά. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Εμπορικής Τράπεζας, η περιοχή των 1.970 μονάδων χαρακτηρίζεται στήριξη-«κλειδί» για τον γενικό δείκτη. Αν η συγκεκριμένη στήριξη παραμείνει αλώβητη, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο που θεωρεί- για το πρώτο εξάμηνο του 2010- εφικτό στόχο την προσέγγιση της ζώνης 2.290- 2.360 μονάδων.

Αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή αυτή, θα εμφανισθεί σύντομα ένα νέο ανοδικό κύμα, με στόχο τη διάσπαση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 2.125- 2.145 μονάδων. Σε μια τέτοια εξέλιξη η Εμπορική θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η προσπάθεια να αποβεί επιτυχής και να προσεγγισθούν τις προσεχείς εβδομάδες οι επόμενες αντιστάσεις των 2.170, 2.205 και 2.325- 2.366 μονάδων. Η πρόσφατη ανοδική διάσπαση του καναλιού, που οριοθετούσε την πτωτική τάση του τελευταίου πενταμήνου, δίνει ελάχιστο ανοδικό στόχο τις 2.290 μονάδες.

Αν τελικά ο γενικός δείκτης κινηθεί αντίθετα των εκτιμήσεων της Εμπορικής και διασπασθεί καθοδικά η στήριξη των 1.970 μονάδων, τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση το ανοδικό σενάριο. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιτάχυνσης της πτωτικής τάσης προς την επόμενη αξιόλογη στήριξη στις 1.870 μονάδες και ενδεχομένως προς το χαμηλό έτους στις 1.791 μονάδες που σημειώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου και αποτελεί ταυτόχρονα χαμηλό 12μήνου.