Με βασικά χαρακτηριστικά τη γενική αύξηση της φορολογίας, τον περιορισμό των απαλλαγών και τη θέσπιση δικαιότερων τεκμηρίων διαβίωσης, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την τελική έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία θα δοθεί σε νέα συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου έκλεισε έναν κύκλο κρίσιμων επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου προήδρευσε της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς επαφές του και σε ό,τι αφορά την προσφυγή στο ΔΝΤ είπε ότι μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη επιλογή, αλλά επεσήμανε ότι πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο και ότι το ζητούμενο είναι μια ευρωπαϊκή λύση.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση για το Φορολογικό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους με πολλά πραγματικά εισοδήματα και ελάχιστες έως μηδαμινές φορολογικές υποχρεώσεις». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τη συμβολή όλων στα δημόσια έσοδα, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και τα πραγματικά τους εισοδήματα, «χωρίς αδιανόητες φοροαπαλλαγές,χωρίς τα εξοργιστικά προνόμια των λίγων», όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς όλους, πολίτες και μέλη της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε μια πολιτεία που περιμένουμε να μας προστατέψει, να στηρίξει την ανάπτυξη, να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στην Παιδεία, στην Υγεία, ακόμη και στην Πρόνοια».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μπαίνει τέλος στο άδικο και στο παράλογο, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης απέρριψε κάθε αίτημα για εξαίρεση από κάποιες ρυθμίσεις (όπως, π.χ., εκ μέρους του κ. Δ. Δρούτσα για τη φορολόγηση κάποιων επιδομάτων των διπλωματών). Είπε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ότι θα θέσει το ζήτημα κατάργησης του αφορολογήτου των βουλευτών, ασχέτως αν είναι θέμα που εμπίπτει στην απόλυτη αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ακολούθησαν επί μέρους τοποθετήσεις των υπουργών, ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της δικής του δουλειάς όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα ζητήσει σήμερα την έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει στην ψήφιση του νόμου.

Παρέμβαση με θετικά σχόλια έκανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος συνόψισε λέγοντας ότι «σε μια συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου εξετάστηκε με εύστοχο τρόπο όλο το πρόβλημα της χώρας:η οικονομία, το Ασφαλιστικό και η θέση της χώρας διεθνώς», ενώ συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι για το ΔΝΤ.