Επειτα από τρεις μήνες διαβούλευσης και εν μέσω πολλών αντιδράσεων τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από επαγγελματίες η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει «καταιγίδα φόρων» για όλα τα εισοδήματα, για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και κυρίως για τα κρυφά εισοδήματα. Είναι τέτοια η ανάγκη του Δημοσίου να αυξήσει τα έσοδα ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θα επιβάλει πρόσθετη φορολογία στις αποζημιώσεις ακόμη και των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης. Οπως φαίνεται από τη σχετική διάταξη και τον πίνακα του φορολογικού νομοσχεδίου, οι αποζημιώσεις άνω των 30.000 ευρώ λόγω απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου εργαζομένων θα επιβαρύνονται κλιμακωτά με συντελεστή ως και 40%!

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργαζομένους, τα συνδικάτα, αλλά και τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες το πρωί στη Βουλή και το απόγευμα στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου άνοιξε τα χαρτιά του για τις αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό τοπίο και αφορούν τους πάντες, από τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο έως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων που αμείβονται με μπόνους.

Χθες η κυβέρνηση πήρε πίσω ορισμένα από τα αρχικά σχέδια για το «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας και αποφάσισε να επιβάλει από την 1η Ιουλίου 2010 λογιστικό προσδιορισμό σε όλα τα εισοδήματα, από όπου και αν αυτά προέρχονται. Θέλησε έτσι να καταργήσει τις εξαιρέσεις που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και υπουργών. Με αυτόν τον τρόπο ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και τις πραγματικές δαπάνες. Τεκμαρτά θα φορολογηθούν μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε και πάλι το σχέδιο για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση ετήσιος κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο 40 ευρώ, 60 ευρώ ή 100 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.000

ευρώ θα υπάρχει προσαύξηση του ετήσιου κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, για να γίνει- όπως λένε στο υπουργείο – πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό το σύστημα με τις νέες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Αντίστοιχη κίνηση γίνεται και στα τεκμήρια των αυτοκινήτων, όπου πλέον, εκτός από τα κ.εκ., θα λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα. Πάντως, από τα τεκμήρια θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι.

Επίσης, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου για τους έγγαμους με παιδιά σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα.

Ετσι, έγγαμος με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο 13.500 ευρώ από 13.000 ευρώ σήμερα, έγγαμος με δύο παιδιά θα έχει 15.000 ευρώ σε σχέση με 14.000 ευρώ σήμερα και έγγαμος με τρία παιδιά θα έχει αφορολόγητο 23.500 από 22.000 ευρώ σήμερα.

Περιλαμβάνεται ενιαία κλίμακα για όλους
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία ενιαία, πιο προοδευτική, φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και αναδιανομή του φορολογικού βάρους μεταξύ χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο ανώτατος συντελεστής πλέον διαμορφώνεται στο 45% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τις 100.000 ευρώ. Η ρύθμιση ισχύει για τα εφετινά εισοδήματα.

Βάσει της φορολογικής κλίμακας παρατηρείται μείωση της φορολογίας στα ετήσια ατομικά εισοδήματα έως 40.000 ευρώ ετησίως και από το ποσό αυτό και άνω προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα και φυσικά μεγάλες επιβαρύνσεις (ανάλογες της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι δύο φορές) για εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ.

Ωστόσο το «ψαλίδισμα» στις φοροαπαλλαγές, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε αυτούς που έως πέρυσι δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ.

Ολοι θα τηρούν λογιστικά βιβλία
Εξάλλου εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων σε μια σειρά από επαγγέλματα που διατηρούσαν ειδική φορολογική μεταχείριση, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ταξί (οι οποίοι χθες απεργούσαν), φορτηγών, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, ακόμη και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Επίσης, εισάγονται τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα με δήθεν απόρους που κατέχουν και συντηρούν βίλες, κότερα, πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα, στον προσδιορισμό του εισοδήματος θα περιλαμβάνονται και οι παροχές σε είδος από εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ φορολογούνται τα μερίσματα και τα διανεμόμενα κέρδη, όπως τα εισοδήματα από εργασία, και εφαρμόζεται φόρος μεταβίβασης και συμμετοχές και στα εταιρικά μερίδια που σήμερα είναι αφορολόγητα.

Αμεσα αναμένεται να εφαρμοστεί ο ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες κτλ., με εξαίρεση τους γιατρούς και τις υπηρεσίες που απαλλάσσονται βάσει κοινοτικής οδηγίας. Ωστόσο στο σχέδιο δεν προσδιορίζεται πότε ακριβώς θα επιβληθεί η νέα αυτή επιβάρυνση.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο που δίχασε την κυβέρνηση δημοσιεύεται από χθες στην ηλεκτρονική διεύθυνση tovima.gr