«Ξέρω όλους τους γιατρούς της περιοχής μουμε τους οποίους είναι συμβεβλημένο το Ταμείο μου. Η επίσκεψη σε αυτούς δεν μου κοστίζει τίποτε, και αν χρειαστώ φάρμακα δεν πάω ποτέ στο φαρμακείο χωρίς συνταγή. Ετσιεξοικονομώ χρήματα, αφού πληρώνω μόνο το ποσοστό συμμετοχής».

Ο Βαγγέλης Ματιάτος είναι επιχειρηματίας, παντρεμένος με δύο παιδιά και ασφαλισμένος στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέχρι πρότινοςπαρ΄ ότι πληρώνει ανελλιπώς τις εισφορές του- χρησιμοποιούσε το βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού του ταμείου από σπάνια ως καθόλου.

«Πλήρωνα δηλαδήδιπλά: Και τις ασφαλιστικές εισφορές που θεωρητικά μου εξασφαλίζουν περίθαλψη και τις εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις από την τσέπη μου. Αποφάσισα ότι αυτό δεν συμφέρει πια…» λέει στο «Βήμα», εξηγώντας πώς κατάφερε να κάνει οικονομία χωρίς να στερηθεί την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εφθασε μάλιστα να διακόψει και το ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που του κόστιζε περί τα 4.000 ευρώ ετησίως για την τετραμελή του οικογένεια!

«Στην αρχή κάθε χρόνου παίρνω από το Ταμείο μου τη λίστα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και επιλέγω έναν από κάθε ειδικότητα. Ετσιγια όλον τον χρόνο εξασφαλίζω δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και τσεκάπ». Πρόσφατα χρειάστηκε να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, μια από τις κατ΄ εξοχήν ακριβές εξετάσεις- στον ιδιωτικό τομέα το κόστος της ξεπερνά τα 500 ευρώ.

«Πήρα ένα παραπεμπτικό από τον συμβεβλημένο ορθοπαιδικό, έκανα την εξέταση σε επίσης συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και πλήρωσα μια συμμετοχή περίπου 20 ευρώ. Πριν από λίγο καιρόθα είχα πληρώσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ… Πλέονδεν ταλαιπωρούμαι, δεν ξοδεύω και νιώθω ότι φροντίζω επαρκώς για την υγεία, τη δική μου και της οικογένειάς μου».

Ο Β. Ματιάτος κάνει πράξη αυτό που παραλείπει το 25% των Ελλήνων, αλλά συμβουλεύουν όλοι οι ειδικοί του χώρου της Υγείας για την εξοικονόμηση χρημάτων στην περίθαλψη. Οι ιδιώτες γιατροί που υπογράφουν συμβάσεις με τα Ταμεία δέχονται τους ασθενείς χωρίς καμία επιβάρυνση.

Και οι ασθενείς αυτοί δεν είναι λίγοι, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, περίπου οι μισοί Ελληνες επιλέγουν ιδιώτες όταν χρειάζονται ιατρική φροντίδα- εκτός νοσηλείας.

Αντίθετα μόλις 12,7% των Ελλήνων απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ.

Είναι φανερό ότι με ορισμένα απλά βήματα μπορεί κανείς να «γλιτώσει» αρκετές από τις λεγόμενες ιδιωτικές πληρωμές της Υγείας, δηλαδή τα χρήματα που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων (πέραν των ασφαλιστικών εισφορών) για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Τα χρήματα αυτά φθάνουν και στα 1.100 ευρώ ετησίως για κάθε Ελληνα!

«Στην αρχή κάθε χρόνου παίρνω από το Ταμείο μου τη λίστα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και επιλέγω έναν από κάθε ειδικότητα. Ετσι για όλον τον χρόνο εξασφαλίζω δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και τσεκάπ» λέει ο κ. Βαγγέλης Ματιάτος

«Αν οι πολίτες εκπαιδευτούν στο να διαχειρίζονται τα θέματα Υγείας, μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους» αναφέρει ο Κυριάκος Σουλιώτης, λέκτορας Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μια καλή… αρχή είναι να μάθει κανείς τα δικαιώματά του, ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος.

«Ολα τα Ταμεία έχουν κανονισμούς παροχών οι οποίοι περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για το τι και πώς καλύπτει κάθε Ταμείο. Είναι σημαντικό να ξέρουμε αναλυτικά όλες τις παροχέςώστε να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε» εξηγεί ο δρ Σουλιώτης. Και προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κανείς οικονομία είναι να κάνει χρήση του βιβλιαρίου υγείας, ακόμη και για πολύ φθηνές ιατρικές υπηρεσίες ή φάρμακα. «Η πλειονότητα των Ελλήνων αν θέλει απλά παυσίπονα ή μια απλή ακτινογραφία θώρακος δεν απευθύνεται στο Ταμείο, με αποτέλεσμα να δαπανά χρήματα που μεμονωμένα φαίνονται λίγα, αλλά αθροιστικά αποτελούν υψηλές δαπάνες».

Ενδεικτικό όσων αναφέρει ο κ. Σουλιώτης είναι ότι πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής έδειξε πως ένας στους τέσσερις Ελληνες προτιμά να πληρώσει από την τσέπη του παρά να μπει στη διαδικασία του δημόσιου συστήματος ή του ασφαλιστικού ταμείου! Ακόμη όμως και αν κανείς θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία που πιθανόν να συνοδεύει την επίσκεψη σε ένα ασφαλιστικό ταμείο όπως το ΙΚΑ, υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσει χρήματα.

Οπως λέει ο κ. Σουλιώτης, «αν αποφασίσουμε να μη χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο μας, θα πρέπει πριν απ΄ όλα να κάνουμε έρευνα αγοράς. Με μερικά τηλεφωνήματα μπορούμε να μάθουμε και να συγκρίνουμε τις τιμές που χρεώνουν τα ιδιωτικά κέντρα για την υπηρεσία που μας ενδιαφέρει. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αναζητήσουμε αναλυτικές πληροφορίες- ώστε να αποφύγουμε τυχόν κρυφές χρεώσεις- και να μάθουμε αν το Ταμείο μας προσφέρει κάποιου είδους κάλυψη η οποία θα συνέφερε».

Σε κάθε περίπτωση, προτού φύγει κανείς από το ιατρείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν πρέπει να ξεχνά πως γιατροί και υπηρεσίες Υγείας είναι από τους πρώτους στη μαύρη λίστα της φοροδιαφυγής. Αρα αυτό που έχει να κάνει είναι να ζητεί απόδειξη. Με την απαίτηση αποδείξεων η εξοικονόμηση δεν είναι άμεσα ορατή, αλλά είναι σημαντική καθώς όλες οι ιατρικές δαπάνες εκπίπτουν από την Εφορία.