• Αναζήτηση
 • Τα «αντι-σωματίδια» της Γης στη μάχη κατά των σεισμών

  ΛΟΝΔΙΝΟ. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τύπο σωματιδίων που παράγονται κατά τη διάρκεια πυρηνικών αντιδράσεων βαθιά στο εσωτερικό της Γης, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τις γνώσεις μας για τη χημική σύνθεση του πλανήτη αλλά και να βοηθήσουν σημαντικά σε γεωλογικές έρευνες και ειδικότερα σε εκείνες που ασχολούνται με την εκδήλωση σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Η ύπαρξη των γεω-νετρίνων έγινε γνωστή πριν από μερικές δεκαετίες και από τότε έγιναν προσπάθειες εντοπισμού τους.

  ΛΟΝΔΙΝΟ. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τύπο σωματιδίων που παράγονται κατά τη διάρκεια πυρηνικών αντιδράσεων βαθιά στο εσωτερικό της Γης, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τις γνώσεις μας για τη χημική σύνθεση του πλανήτη αλλά και να βοηθήσουν σημαντικά σε γεωλογικές έρευνες και ειδικότερα σε εκείνες που ασχολούνται με την εκδήλωση σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Η ύπαρξη των γεω-νετρίνων έγινε γνωστή πριν από μερικές δεκαετίες και από τότε έγιναν προσπάθειες εντοπισμού τους. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας κατάφεραν να εντοπίσουν τελικά τα γεω-νετρίνα με τη βοήθεια του ανιχνευτή σωματιδίων Βorexino που βρίσκεται σε βάθος 1,5 χλμ. κάτω από το έδαφος.

  Τα γεω-νετρίνα παράγονται κατά τη διάρκεια των (φυσικών) πυρηνικών αντιδράσεων της Γης και ειδικότερα από την αποσύνθεση ορισμένων ραδιενεργών υλικών, όπως του ουρανίου-238 και του θορίου-232. Η αποσύνθεση αυτών των υλικών πιστεύεται ότι συμβάλλει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στη θερμότητα που δημιουργείται στο εσωτερικό της Γης.

  © Τhe Τimes, 2010

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk