Προχθές το βράδυ ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέφθασε στη Βουλή απευθείας από το αεροδρόμιο. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός- ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ κατά την είσοδό του στην αίθουσα της Ολομέλειας- ήθελε οπωσδήποτε να ψηφίσει (για συμβολικούς λόγους, αλλά και για να καταγραφεί στην κοινοβουλευτική ιστορία) τον νόμο για την ιθαγένεια του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.
O κ. Παπανδρέου πιστεύει σταθερά ότι Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι. Θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου προ εβδομάδων έκανε στη Βουλή μία από τις καλύτερες ομιλίες της πολιτικής του διαδρομής.
***
Πολλοί βουλευτές μόλις έμαθαν ότι ο κ. Παπανδρέου κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο στο Κοινοβούλιο έμειναν στις θέσεις τους για να απολαύσουν την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Χρ. Παπουτσή μετά το συμβάν με τον κ. Φ. Σαχινίδη. Μόνο που ο κ. Παπουτσής ως βουλευτής της Α΄ Αθηνών είχε ψηφίσει από τους πρώτους και είχε αποχωρήσει από τη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ απέφυγαν (για την ώρα) τα σενάρια που θα πυροδοτούσε μια ψυχρή χειραψία.
Oι φήμες ότι Χρήστος και Φίλιππος αποχώρησαν μαζί κατευθυνόμενοι σε μπαρ της οδού Σκουφά για ένα ντρινκ συμφιλίωσης ελέγχονται ως ανακριβείς.
***
Το «φιλί της ανάπτυξης» μεταξύ του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της κυρίας Λούκας Κατσέλη (στο σκίτσο) εδόθη χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ασπασμός δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο λόγω του πνεύματος συναίνεσης που εμπνέει η παρουσία του κ. Παπούλια. Λούκα και Γιώργος είναι τόσο αντίθετοι πολιτικά ώστε η παρουσία του ενός δίνει νόημα στον άλλον.
Καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν εδώ και μία εβδομάδα στο εξωτερικό συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, η κυρία Κατσέλη αισθανόταν πολιτικά «λιγότερο Λούκα» από πριν. Ελπίζω πάντως το φιλί να αποτελέσει απαρχή για καλύτερη συνεργασία (από τη σχεδόν ανύπαρκτη σημερινή) για την προώθηση θεμάτων που εντάσσονται στις συναρμοδιότητες των δύο υπουργών.
***
Αρνείται με επιστολή του ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Λ. Μίχος ότι αρχικώς επιδοκίμασε και στη συνέχεια αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του κ. Χρ. Παπουτσή έναντι του κ. Φ. Σαχινίδη. Ο κ. Μίχος τεκμηριώνει τη διάψευσή του υπογραμμίζοντας ότι ορκίστηκε βουλευτής πριν από λίγες ημέρες, οπότε δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τον χρόνο για συμπεριφορές όπως αυτές που του καταλογίζω. Του εύχομαι να εγκλιματιστεί γρήγορα, έτσι ώστε να έχει και τον χρόνο και τη διάθεση να υιοθετήσει όποιες «συμπεριφορές» επιθυμεί.
***
Οταν ο κ. Αντ. Σαμαράς εισήλθε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για την ψηφοφορία τη σχετική με την προεδρική εκλογή, οι περισσότεροι βουλευτές (δεν είναι και πολλοί, μόλις 91) της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονταν ήδη στα έδρανά τους. Συνεργάτης μου παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε κάπως βιαστικά και δεν χαιρέτησε ούτε τον κ. Κ. Καραμανλή ούτε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
O πρώην πρωθυπουργός έλεγε αστεία καθήμενος ανάμεσα στους κκ. Ι. Ανδριανό και Ευ. Αντώναρο, ενώ η Ντόρα απολάμβανε το σπινθηροβόλο πνεύμα του βουλευτή κ. Κ. Κιλτίδη. Σωστά πάντως δεν τους χαιρέτησε ο κ. Σαμαράς διότι, αν το έκανε, θα επιβεβαίωνε την αυξανόμενη απόσταση (οι δύο πλευρές του τριγώνου Σαμαράς- Ντόρα- Καραμανλής αυξάνονται ραγδαία). Υπενθυμίζω ότι όσοι χαιρετιούνται κάθε λίγο στην πολιτική επιβεβαιώνουν πόσο ξένοι είναι μεταξύ τους.
***
Την ψηφοφορία για την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παρακολούθησαν και οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο κ. Μ. Τρεμόπουλος των Οικολόγων. Το σημείο όπου ήταν η θέση του κ. Τρεμόπουλου αποδεικνύεται δηλωτικό για τη θέση της οικολογίας στην ελληνική κοινωνία. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κάθησε δίπλα στους εκπροσώπους των ξένων δογμάτων, ίσως γιατί αντιμετωπίζεται ως ένας εξ αυτών.
***
Ενας από τους εκπροσώπους της Ορθοδοξίας που συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στη Βουλή για την επανεκλογή του κ. Παπούλια, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, επέλεξε να ξεχωρίσει από τους υπολοίπους. Δεν στάθηκε μαζί τους εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, αλλά παρακολούθησε την ψηφοφορία και την τελετή από τα θεωρεία. Ορισμένοι λένε ότι προτίμησε τα θεωρεία διότι έχει οξυμμένη αίσθηση της ματαιότητας και ήθελε να δει την τελετή από την οπτική γωνία ενός θεατή όπερας. Οι περισσότερο κακεντρεχείς εικάζουν ότι ανέβηκε στα θεωρεία για να έχει την ευκαιρία να απολαύσει και ένα τσιγαράκι στα κρυφά…